lauantai 2. toukokuuta 2015

Rakkaudesta kukkiin

Lummetulppaani Kaufmanniana Showwinner, jotenkin vaan tykkään näistä paloautonpunaisista tulppaaneista erityisen paljon, varsinkin aikaisin keväällä
Vanha tuttu ilmaantui taas sisääntuloreitille: Terttutulppaani Tulipa praestans Van tubergen´s variety 
Pikarililjat ovat löytäneet nuokkuvan muotonsa ja tutun käärmeruudutuksensa
Valkoinen Sinililja on tosi ihana. Yleensä tyydyn muutamaan kukkaan per laji, mutta tätä tahtoisin kyllä lisää...ei valitettavasti leviä yhtä villisti kuin sininen serkkunsa jota alkaa olla jokaikisessä kukkapenkissäni. Se ei kysele lupaa kun muuttaa minne tahtoo.
Katsura on jo keväällä niin kaunis,  vastapuhjenneiden punaiset lehdet lumoavat
Pieniä esikkoja tupsahtelee sinne tänne eri väreissä
Tulipa humilis Odalisque on lempparini villitulppaaneistani, kukkii vuodesta toiseen ja väri on upea lila. Samassa kiviympyrässä on ainakin valkoisessa koiranhampaassa nuppu.
Prunus accolade eli koristekirsikka avasi vähän lehtiään, kukkia ei vielä näy. Voi olla ettei kuki vielä kun on pieni ja nuori. Kanzanilla meni viisi vuotta kukintaan.
Sissinghurst White -valkotäpläimikkä on hieno kevätkukkija ja valkoisen kauden kourissa tuo puhtaanvalkoinen kukka sulattaa sydämen täysin
Kevätkukkapenkissä palloesikkoja, valkoisia tarhakylmänkukkia (olen muuten sitä mieltä, että kukan nimi on surkea...ruotsiksi tämäkin on "sippa" eli vuokko, sopisi paljon paremmin). Pieniä sipulikukkia, tulppaaneja, vuokkoja...näkymää voi ihailla kasvihuoneesta käsin sadesäällä
Tulipa Sogdiana, tulee uskolliseksi seuralaiseksi joka vuosi...auringonpaisteella miltei nyrjäyttää niskansa avautuessaan, sateella pysyy tiukassa supussa
Valkovuokot ovat valloittaneet kukkapenkkini, niitä on myös nyt joka penkissä
Kuriilienkirsikassa kukkanuput paisuvat. Olisipa jännä kokea kaikkien kirsikkapuiden yhtäaikainen kukinta. Jotain nuppuja ja kukkia tulee tarkkailtua tiiviimmin ja olisi hyvä, että avautuessaan päästäisivät vaikka hälytysäänen jotta tietäisi rientää nopeasti paikalle.
Balkaninvuokkoja istutin kolme-neljä vuotta sitten muutaman ja nyt ovat levinneet koko kuunliljapenkereeseen, nopeasti laskien pääsin noin viiteenkymmeneen. Luinkin, että sininen leviää riehakkaasti, muut värit eivät niinkään.
Tässäkin vanha tuttu vuosien takaa, Lummetulppaani Heart´s delight joka on muuttunut kääpiökokoiseksi..auts se lannoitus jäi sitten taas tekemättä tänäkin vuonna
Pienenpieni valkoinen Kevätkaihonkukka, rakastan noita täydellisiä lemmikinkukkia. Toivottavasti leviää kovasti

Vappuna kävin taimistolla, piti ostaa tuliaiskukkanen. Olin Plantussa tasan kello yhdeksän vappupäivän aamuna ja sain katsella täysin yksin kasveja...Löysin haaveilemani Kulta-akileijan ja valkoisen kääpiöjapaninakileijan (Cameo White). Kääpiöjapaninakileija on pieni ja matala, yritän tehdä kuunliljapenkereeseen akileijareunusta. Se pitenee vuosi vuodelta. Ihmettelen vähän, että akileijat ovat pysyneet paikoillaan eivätkä lähteneet vaeltamaan pitkit mantuja.
Aquilegia Crysantha eli Kulta-akileija, haaveilen, että se kukkisi yhdessä vaaleanroosan Varjoliljan kanssa kuusamien alla...mielikuvissani ne sopivat hyvin yhteen
Vappukukka oli taas tänä vuonna Hortensia, kasvihuoneen luona
Talon alkuperäinen narsissi, lajikkeesta ei tietoa

Kasvihuoneeseen vein jo taimeni, Kelloköynnökset saavat kietoutua retrotukeen
Olen niin onnellinen kun rakkaat koristeomenapuuni tulevat taas lehteen. Tämä riippamuotoinen on Cheal´s weeping, vaaleanpunakukkainen, kuunliljapenkereessä kirsikoiden seurassa tämäkin. Sen edessä näkyvä "luuta" on Kanzan. 

Keinun luona koristeomppu Hopa jonka istutin vasta viime syksynä, odotan iloisena sen kukintaa jota en ole vielä nähnyt
Sinivuokko tekee jänniä vihreitä kukkia. Hurjan kauan kukkii pihakatajan alla.
Alppikärhö Rubyssa nuppu kuten myös kaikissa muissa alppikärhöissä. Ne taitavat olla minun juttuni, alppikärhöt siis. Joku niiden vaatimattomissa kellokukissa vetoaa enemmän kuin isokukkaisissa kärhöissä. Ja kukkivat aikaisin.

Jumaloin tätä vaihetta kun voin puiden ja pensaiden sekä puutarhan rungon muodostusvuosien jälkeen vihdoin keskittyä pieneen piperrykseen, värien ja muotojen hienosäätöön. Erityisesti pienten kasvien istuttamiseen. Vettä on tullut taivaan täydeltä päivittäin viikon kerran. Pari vedenpaisumusta on koettu, tänään viimeksi. On hyvin koleaa ja tuulista. Viime vuonna vappuna oli kukassa jo moni kukka jotka nyt vielä empivät. Olen kuitenkin nauttinut pienistä kukkahetkistä pihamaalla. Tehnyt listaa "kolopaikoista" ja haavekasveista. Unelmointi on ihanaa ja toistaiseksi maksutonta...(kai siitäkin pian verotetaan). Ja siirtänyt kaikki mahdolliset taimet oikeille paikoilleen kun sateessa juurtuvat niin hyvin.

Rikkaruohojen suhteen tilanne on sama kuin aina, mutta olen rentoutunut alkuvuosien panikoinnin jälkeen. Nypin yksi tai kaksi rikkaruohoa kasvukaudella joka päivä samalla kun teen pihakierroksen. Ja pihakierroksen pystyi tänäkin vuonna tekemään ainakin 200 päivänä...tiedän jo etten voi tätä taistelua voittaa. Sinne sekaan kuitenkin heittelin tänään kesäkukkien siemeniä kukkaunelmat mielessäni.  

24 kommenttia:

 1. Iik, jo kirjopikarililja noin suurena ja useita tulppaaneja kukassa. Vau. Luulen, että noin vihreät sinivuokot ovat kukkineita sinivuokkoja. Tai en ole varma, mutta jotain tuollaisia taisi olla minullakin niissä paikoissa, joissa sinivuokot olivat kaikkein aikaisimmin kukassa. Lisää sinivuokon siemeniä tulossa siis. Minulla on laiskahko asenne rikkaruohoja vastaan. Ajoittain otan spurtin ja kitken enemmänkin, kunnes taas homma laantuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaalean vihreää. Niin ovatkin varmaan kukkineita sinivuokkoja, hauskan näköisiä vaan :) Hyvä tuo spurttailu, minä olen vähän saamaton sen suhteen. Teilläkin oli siellä oikein keväistä!

   Poista
 2. Miten paljon kauniita kukkia jo nyt. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Kukkaisaa on teilläkin nimimerkkiäsi myöten!

   Poista
 3. Tiedän, minä olen aloittanut puutarhan rakentamisen ihan väärästä päästä:( Isot rakenteet on tekemättä ja minä se vaan tänäänkin Honkkarista ostin neljä perennan taimea:) Jospa saisi nyt edes tänä vuonna jonkinlaista aidannetta niistä hyötykasvipensaista aikaiseksi. Vaan autokatostyömaa taitaa viedä kaikki mehut tältä porukalta.
  Nuo vihreät sinivuokot ovat tosiaan jo siniset terälehtensä pudottaneita kukkia. Meilläkin alkaa olla jo paras sinivvuokkoaika auttamattomasti ohitse. Onneksi valkovuokot (ne suloiset rikkikset) vielä kukoistaa!
  Minäkin muuten kitken ihan samalla periaatteella ja ainakin vielä se on mielestäni riittänyt ihan hyvin. Parempi nyppäistä heti pois kun näkee, eikä vasta suurena kitkentäpäivänä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. No höps, ei puutarhaa tarvitse tehdä tietyssä järjestyksessä, kannattaa tehdä sitä mihin tuntee intohimoa! Jos perennat vaikka kiinnostaa niin siitä vaan :) Ihan oikein teet. Kiitos sinivuokkovahvistuksesta ja voimia autokatostyöhön!

   Poista
 4. Puutarhasi on ihana!
  Heh, kärsin samasta vaivasta kuin Minna yllä, luin jo hänenkin blogistaan saman ja tunnistin itseni siitä: kaikkia ihania perennoja ja sipulikukkia on tullut haalittua vuosien saatossa, mutta... jospa se pensasaitakin jonakin vuonna valmistuisi, ja ne kivimuurit, ja laatoitukset, jne jne... (puhumattakaan pihavajasta ja puukatoksesta!)
  Huippuihana näkymä violetti-valkoiseen kevätkukkapenkkiin! Muotopuutarhani kesäväreihin tuli ihan vahingossa juuri tuo värisekoitus ja totesin sen olevan kauneimpia näkemiäni kukkapenkki-väriyhdistelmiä. Niin kuin kuvasikin todistaa ♥

  VastaaPoista
 5. Kiitos Saila. Ihan samat sanat sinullekin, eihän siitä mitään sääntöä ole missä järjestyksessä pitäisi edetä, kyllä sitä kannattaa ehdottomasti tehdä omien tärkeiden juttujen perusteella! Mikäs kiire niillä muilla, valmistuvat kun valmistuvat. Itse vaan tykkään kauheasti puista ja pensaista niin aloitin niistä. Minäkin olen aika ihastunut valko-lilaan yhdistelmään. Pitääpä syynätä tuo kesäpenkkisi tarkemmin :)

  VastaaPoista
 6. Puutarhasi on ihanuuksia pullollaan! Yritän itsekin lisätä mökillä kevätkukkijoiden määrää vuosi vuodelta, kun on ihanaa talven jälkeen saada monenlaista väriä silmien eteen ihailtavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Intianminttu! Mökillä onkin varmasti ihana nauttia kevätkukkijoista. Oikea unelma!

   Poista
 7. Ihanaa kukkaloistoa pihallasi! Minulla on nyt menossa puu-vaihe. Haluan pihaamme puita ja pensaita lisää....kunpa pääsisin kohta istuttamaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Ihana kuulla, että sinulla on puuvaihe! Mitäs kaikkea tahtoisit?

   Poista
 8. Kauniita kevätkukkijoita ja tuo lummetulppaanisi on ihana.

  VastaaPoista
 9. Puutarhassasi on paljon kaikkea keväistä. Kirsikoissakin silmut jo tosi pitkällä. Samaa sataa-tuulee-sataa-rataa täälläkin. Tosin nyt paistaa aurinko, joten taidanpa kirmata ulkoilmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta. Ihana jos pääsit nauttimaan auringonpaisteesta!

   Poista
 10. Ihania kukkia ja kevään merkkejä jo noin paljon! :)
  Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Aurinkoista toukokuuta sinnekin!

   Poista
 11. Katsura on kyllä kaunis. Olen siitä(kin) haaveillut, mutta en oiken tiedä, minne sen enää iskisin. Voi voi, niin paljon on kaikkia ihania kasveja ja niin vähän tilaa :D Lummetulpaani on kaunis ja värinsä puolesta varmasti ei jää huomiotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Kyllähän se aina jonnekin mahtuu...Katsuraa voi leikatakin, näin kerran sellaisen minikokoisen terassipihan jossa kasvoi leikkaamalla pienenä pidetty katsura :)

   Poista
 12. Niin kaunista siellä <3 Lummetulppaani on oikea herkkis!

  VastaaPoista
 13. Olipas monta aivan hilkulla hienoa kasvia sinulla - kuvaa ahkerasti seuraavien viikkojen aikana, niin päästään ihailemaan. Kylmänkukkien kalsea nimi ei kyllä tee kunniaa niiden kauniille ulkomuodolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Piia Anneli! Olet oikeassa, kylmäkukka ei kuulosta kivalta. Kuvia tulee kyllä jos vaan jaksatte katsoa :)

   Poista