sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Hyvästit talventörröttäjille


Magnolia on tullut kunnolla lehteen kuistilla, sillä onkin isot ja puikulat lehdet, ei välttämättä kovin kauniit. Mutta puiden lehteentulo on aina juhlava hetki.


Aloitin puutarhapuuhat toiveikkaina. Olin heti aamusta hapokkaalla tuulella, mutta tunnin pihahommien jälkeen huonotuulisuus oli kuin poispyyhkäisty. Puutarhaterapia todella toimii! Tätä tunnetta olinkin ehtinyt kaivata. Välillä paistoi aurinko kuumottavasti ja välillä satoi lunta ja palelsi.

Kevään isoin ja aikaavievin urakka on kuihtuneiden perennavarsien leikkely. Jätän ne talveksi paikoilleen, koska ne ovat kauniita katseltavaa talvisessa puutarhassa ja suojaavat talvehtivia perennoja. Niiden suojissa kasvit uskaltavat lähteä aikaisemmin kasvuun keväällä. Olen aina hieman epävarma sopivasta leikkelyhetkestä, mutta ehkei sillä ole niin suurta väliä. Jos kovin myöhään jättää niin tulee talloneeksi kasvuun lähteneet sipulikukat ja perennat, joten teen homman mieluummin aikaisin. vanhat varret ovat vähän tuoreiden alkujen tielläkin, luulisin. Varret, korret ja jämät jätän penkkiin sotkuiseksi massaksi, näyttää karmealta, mutta on helppoa ja luonnon omaa lannoitetta.


Työmaata: korsia; kuihtuneita syysleimuja, malvoja ja muita korkeita perennoja

Korsien seassa on jo uusi kasvu alkamassa, tässä syysleimuja

Unikot ottavat aurinkoa kivimuurin luona, niitä säpäköitä oransseja

Poimulehden vastapuhjennut vekkilehti


Köynnösukonhatun alku ja noin miljoona tyhjää auringonkukansiemenen kuorta yms lintujen ruokintapaikalla. Veikkaan, että tästä saattaa nousta aika lailla auringonkukkaa keväällä

Valkokukkaisia perustulppaaneja 


Tässä leikkelyhomma on jo alustavasti tehty, pienentämistä jatkan pääsiäisenä. Poikani teki tätä leikkelyä viisi minuuttia ja sanoi, että "tää on ihan kauheeta". Puutarhageenejä en ole ainakaan onnistunut periyttämään.

Sumeita verikurjenpolvia

Ja vanha tuttu, raivostuttava Vuorikaunokki niin pirteänä että
Laitoin ensimmäistä kertaa syksyllä sipulikukkia kokeeksi nurmikon reunamille ja paviljongin pylväiden alle. Hieman epäkäytännöllistä ehkä, mutta olisi kiva saada kukkia lisää. Kaikissa pylväissä kasvaa nyt myös köynnös, kärhöjä ja viiniköynnöksiä. Sellainen kukkiva paviljonki olisi kiva. Yhtäkkiä tarvitsitsin kukkia kaikkialle, seiniin, pöydille ja mieleen. Kuistilla krookus avautui katsomaan aurinkoa.

36 kommenttia:

 1. Kukkia mieleen :-)
  Mä olen varannut muuten pullon skumppaa, sain sun ihanista kuohuviinihetkistä inspiksen, sulla on taito juhlia kaikkea... mä aion skoolata sitten, kun virvaliljan eka kukka avautuu - ei ehkä mene montaa päivää, heti kun lämpenee - nuput on jo esillä ja violettia vivahtaa!
  Hihii, tää on ihan kauheeta. Ehkä hän ei nähnyt siinä samaa kuin sä - kukkapenkki siistiytyy tulee, hyödyllistä katetta jne. Ei varmaan ole lapselle niin palkitsevaa :-D Tulin sisälle mehutauolle, mä olin ojien siistimispuuhissa, nyt ihan hiki päällä, mutta taidan jatkaa tuolla korsien silppuamisella, tarvii vähän kevyempää hommaa, kun kunto on talven jäljiltä rapana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kuulosti ja näytti ihanalta kun kävin katsomassa blogissasi. Ja virvalilja vasta ihana olikin. Kunto nousee kyllä varmasti kohisten kun ojaa kaivat. Wow.

   Poista
 2. Ihanat keväiset tunnelmat! Uskomatonta, että siellä on jo poimunlehtikin avautunut. Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Uskomattoman paljon urheita esillä. Meillä ei edes näsiä ole herännyt.

  VastaaPoista
 4. Voi kun ihanaa kun vihreää jo näkyy. Meillä on vielä ainakin puoli metriä lunta, joten vihreää saadaan vielä odotella. Mukavaa pääsiäisen odotusta! - Muistelen että mainitsit jossakin viestissäsi että Pohjois-Karjala on niin mukava paikka. Tervetuloa vierailulle ensi kesänä, otan mielelläni vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Toivon mukaan lumi alkaisi pian sulaa teillä. Voi ihana, kiitos kovasti kutsusta! Olen siskon miehen mökillä käynyt joitain kertoja siellä Höytiäisen rannalla.

   Poista
 5. Mitä kummaa olet tehnyt kaikille lumille? Ihania piristyksiä. Onneksi jäät niitä kuvina meille, jotka tuskailemme hankien keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Möyhennän aika paljon noita lumia, se on harrastus jota suosittelen lämpimästi :) Sulavat sitten nopsemmin.

   Poista
 6. Varmasti mukavaa päästä ensimmäisiin kevätpuuhiin puutarhaan! Tänään juuri katselin pihalla talventörröttäjiä ja mietin että kohta pääsen niiden kimppuun. Tällä hetkellä pihalla on vielä noin kymmenen senttiä lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! 10 cm ei ole paha, se sulaa nopsaan!

   Poista
 7. Ihana se hetki, ku voi teherä selevää jäläkiä vanahoosta kasvustoosta. Meikälääne raivaa penkit mialuummi myähäs ku etukätehen. Pelekään aina nii kauhiasti takatalavia. On teillä käsittämättömän vähä lunta. Meillä melekee jokapaikas kans kymmene senttiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Totta tuo, minä olen aika huoleton takatalvien suhteen. Pian teilläkin lumetonta!

   Poista
 8. Siellä sinulla maasta pilkistää jo vaikka mitä. Täällä meillä kukkapenkit ovat vielä lumen peitossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Toivon mukaan olette jo hieman päässeet lumesta eroon!

   Poista
 9. Perennan varret on saaneet kyytiä täälläkin vkoloppuna. Sormivoimat on varmaan kehittyny kun oikeen reippasti olen niitä silpunnut. Hienoja lehden alkuja sinulla näkyvissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria K! Samoissa hommissa olet ollut, se on kivaa puuhaa :)

   Poista
 10. Sun piha taitaa olla ainoa lähes lumeton paikka Suomessa! Poimulehtiä ja unikoita jo! Kaikkialla muualla tuntuu olevan lunta vielä enemmän tai vähemmän! Meillä ei ole vielä puhettakaan mistään talventörröttäjien leikkaamisesta! Laitoinpa sen sijaan kasvarin kevätkuosiin ja pidettiin siellä kevätjuhlat skumpan kera! Ei haitannut luminen piha yhtään :D
  Mukavaa pääsiäisviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! No ei nyt sentään, pian teilläkin silppuaminen käynnissä. Ihana tuo kasvihuonejuhlistus!! Mukavaa pääsiäistä sinulle myös!

   Poista
 11. Ihanan pitkällä on kevät pihassasi. Sieltä puskee jo yksi ja toinenkin ylös.
  Voi se lapsen mieli vielä muuttua. Saattaa siitä vielä ainakin harrastajapuutarhuri kasvaa - varsinkin jos et pakota hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Toivotaan, että ihme tapahtuu ja saan puutarhalapset :) KIitos kannustuksesta!

   Poista
 12. Minä teen samoin talventörröttäjille, joskin vasta vähän myöhemmin, sitten kun lumi sulaa täälläkin;)

  VastaaPoista
 13. Siellä se kevät näyttää hienosti etenevän! Ja onpas lohdullista, että joku muukin tahkoaa vuorikaunokkien kanssa. Viime kesänä luulin kaivaneeni kaikki juurakot ylös, mutta kattia kanssa, sieltä niitä edelleen puskee pinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! VUorikaunokki on ihan mahdoton...en yritä kokonaan päästä eroon, mutta pienentää sen elintilaa hieman. Kiitos käynnistäsi!

   Poista
 14. Heh, ymmärrän poikaasi. Perennanvarsien silppuaminen käy meinaan ihan työstä, vaikka se onkin yksi minun suosikkipuuhistani keväällä. Vuorikaunokista ei pääse ikinä eroon, kai se on vaan pakko hyväksyä, vaikka se niin masentavaa onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka! Poika on vähän laiskansorttinen muutenkin :) Vuorikaunokki tahtoo olla puutarhassani, minkäs teen :)

   Poista
 15. Onnea! Voitit arvonnassani messulipun. Laitatko yhteystietosi spostiin betweenland@gmail.com, niin postitan lipun sinulle.

  VastaaPoista
 16. Ihana poika :D
  Olet saanut jo puutarhaterapiaa, parasta lääkettä huonotuulisuuteen! Mitkä mehukkaat lehdet magnoliassa, upea, täynnä elinvoimaa. Ja vaikka mitä muutakin ihmettä jo maasta pilkistämässä, tahdon tännekin jo näitä ihmeitä! Iloista pääsiäistä Sametti Hortensia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Puutarhaterapia on loistavaa, nyt en ole tosin jaksanut sitäkään...Iloista pääsiäistä sinulle myös!

   Poista
 17. Sama leikkuuhomma edessä mökillä, kun jätin poikkeuksellisesti myös pionien varret leikkamatta syksyllä. Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Intianminttu! Pionien varret ovatkin jyhkeitä, juuri tappelin niiden kanssa. Mukavaa pääsiäistä sinulle myös!

   Poista
 18. Minulla on vielä perennojen varsien silppuaminen edessä. Ei kovin paljon se homma kiinnosta meilläkään jälkikasvua.
  Miten ihania pieniä aarteita on jo pihallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Harvat lapset taitaa pihahommista tykätä, valitettavasti...tsemppiä silppuamiseen!

   Poista