lauantai 28. toukokuuta 2016

Kesän kaunein morsian

Kesän kaunein morsian on varmaankin Helmipensas Exochorda racemosa The Bride  (suomeksi morsian). Vai mitä tuumitte?

Kerrottu valkoinen alppikärhö on oikea valopilkku pihan perällä


Siskon kanssa kävimme nopsaan Marketanpuiston markkinoilla. Jokavuotinen perinne meidän lapsuusmaisemissa. Vähän kyllä harmitti, että ostelin mitä sattuu. Piti ostaa tillipioni (se meni nenän edestä) ja tumma ruusunnuppupelargoni (sekin meni nenän edestä). Vakka-Taimelta en raaskinut ostaa mitään (kallista, paitsi se tillipioni olisi ollut kympin) , Tommolan Heidinkukkaa pitelin käsissä, mutta jätin vaikka hinta oli suht ok (5 euroa). Hongiston taimistolta olin ajatellut ostaa syreenin, mutta kallis hinta järkytti  (Pilvi, 24 €) niin haksahdin halpaan (kympin) ruusuun Merveilleen (jota ei todellakaan pitänyt ostaa, mutta aukko on kukkapenkissä viime talvena kuolleen ruusun kohdalla), mutta toisaalta ruusu on Pirjo Raution risteyttämä ja ihailen häntä niin kovasti.....vaikka sitten kunnioituksena hänelle, tässä tämä kauhean pieni ruusu on:

Pääkohde on kuitenkin joka vuosi BOVin taimet (Blomsterodlingens vänner), joissa hinta on kohdillaan (2,50/kpl, korotusta 50 cnt viime vuoteen itseasiassa). Sain loppujenlopuksi kympillä viisi, siellä aina niin mukavat myyjät). Ostin kevätputken, Lumikin, Karhunlaukan (jälleen tyhmä heräteostos), Ranskantulikukan ja Lehtoimikän. Istutin kaikki heti pienoislehtoon, lukuun ottamatta imikkää ja tulikukkaa.  Kuva on huono, mutta se on Kevätputkesta, kukka on sillä vihreä.

Tulin taas niin vihaiseksi Pionien kodin kojulla. Hinnat ovat aivan utopistisia. Minusta pionien tulisi olla kaikkien ulottuvilla (ja ahneus on yksi kuolemansynneistä). Olen huomannut taimistojen täällä päin vetävän pionien kotien hinnat yli ja ruuvaavan niitä reilusti alaspäin. Heillä Tillipioni olisi maksanut 55 euroa. Pitäisi muuten kokeilla sitä ruotsalaisten niksiä pionin lisäykseen, lehti vesilasiin, juuret ilmaantuvat jonkin ajan kuluessa.

Vaaleanpunaiseen kieloon olen aika rakastunut...

Tutkailin muistiinpanojani ja tämän täytyy olla Fritillaria Pontica ja aikaisemmin kuvissa esiintyneen Elwesii. Pikarililjoja kumpainenkin.

Juudaksenpuussa on niin kauniit lehdet, se on kyllä kuivattanut monia oksia, joita en vielä uskalla leikata. Ehkei ihan superhyvin viihdy Suomen talvessa, mutta onneksi on vielä hengissä. Kuinka monta kaameaa talvea hän mahtaa kestää? Tuli eräänä iltana mieleen, että mitä jos ensi talvi on vielä pahempi kuin edeltäjänsä.
Deutziat eli Nietospensaat palelluttivat paljon oksia, mutta versovat onneksi juuresta. Minulla on tämä valkokukkainen plena ja vaaleanpunainen Strawberry fields, viime syksyn aleostos. Toivottavasti se kukkisi tänä kesänä. 

Pikkusyreeni ja Koiranputki, päästän tuon koiranputken mieluusti kukkapenkkiini ja pidän sitä vähän silmällä...se on vain niin loistava maljakossa niin siksi sitä on pakko kasvattaa. 

Illakko aloittelee kukintaa. Tämän juurakko talvehti lumen alla pakkasista huolimatta ja säilyi koko talven vihreänä. Lilakukkaista en ole vielä löytänyt, onko lie lähtenyt vaeltamaan? Tuoksu on kuitenkin tuttu orvokin tuoksu.

Viime tipan henkiinheräämisiä: köynnösruusu Giardina versoo. Jotain elämää on myös kuolleeksi luulemassani Pikkulehtisyreenissä (vai mikä sen nimi nyt olikaan). Tästä ei oikeastaan voi vielä tietää versooko jotain villiruusua varttamiskohdan alapuolelta vai aitoa tavaraa.

Syreenien aikaa eletään...tässä Beauty of Moscow, Moskovan kaunotar, se on kyllä kaunis. Vaaleanlilan sävyinen. Ilmassa syreenin ja kielon tuoksut sekoittuvat, välillä ei tiedä kumpi on kumpi.

25 kommenttia:

  1. Meilläkin koiranputki saa kasvaa kukkapenkissä, tosin vähän rajoitetusti;)

    VastaaPoista
  2. Aivan ihana tuo morsian! Nyt on kyllä kukinnan ilotulitus menossa monella ihanalla kasvilla. Kielon huumaava tuoksu on kyllä mieletön.

    Jostain kumman syystä mun eilinen kommentti ajautui google plussan puolelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Inka! Kiitos visiitistäsi ja kommentistasi, en osaa valitettavasti vastata tuonne googleen? Enkä tiedä miten yhtäkkiä se oli päällä kun en ollut tehnyt mitään? Noh, asiaan. Kiva, että kävit Marketanpuistossa! BOVin taimet ovat ihania ja manevät niin nopsaan. Ja nyt en saanut enää kommenttiasi näkyviin, tässä on pakko olla joku vika. Mutta joka tapauksessa, kiva kun kävit täällä!

      Poista
  3. Onneksi uusia heräämisiä löytyy viäläki. Hiano nupunfäri Moskovan kaunottares.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Joskus on kasvit heränneet minulla vasta heinäkuussakin, ei vielä hätää :)

      Poista
  4. Onneksi tapahtuu henkiin heräämisiä. Välillä kasvien kanssa tekee niitä ostoksia, joita pitikin. Joskus taas ei.

    Tosi kaunotar tuo helmipensas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Vielä heräilee moni, ruusutkin vasta. Hidasta...minua kyllä harmitti, että ostin väärät kasvit. Mutta sellaista tämä puutarhurointi on joskus :)

      Poista
  5. Morsian on niin kaunis ja vielä pitsitaustalla.
    Googlasin tuon Merveillen, kun en ruusuja niin tunne. Näyttää ollaan viime vuoden ruusu ja kauniita kuvia siitä. Kyllä siitä upea tulee kunhan kasvaa ja vahvistuu.
    Hyviä kauppoja teit - kympillä viisi hienoa kasvia. Tuo Lumikki ainakin on taimistoilla järkeytävän kallis, joten minulta se vielä puuttuu. Karhunlaukka ei ole ollenkaan tyhmä ostos. Olen aikoinaan ostanut yhden ja harmittelin, että on vaan yksi. Nyt ostin pussin sen siemeniä ja kylvän sitä lisää. Sen lehtiä voi syödä näin keväisin. Oikean lehdon peruskasveja. Kiitos tuosta juudaksenpuun kuvasta. Ostolistalla on - en vaan vielä ole löytänyt. Minun nietospensaani kukki viime kesänä jumalaisesti. Tänä vuonna en ole vielä löytänyt yhtään elämää siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Morsiamella on huntu :)
      Minäkään en tunne näitä kotimaisia ruusuja kovin hyvin, mutta kuvassa näytti ihan nätiltä. Voi harmi ettet ole saanut Lumikkia, tule ensi vuonna Marketanpuistoon? Minusta noita on ollut joka vuosi BOVilla myynnissä. Kiitos karhunlaukka-kannustuksesta, minusta se oli niin nätti. Mies autossa kummasteli, että miksi täällä haisee voimakkaasti sipuli! Olin tallonut vahingossa karhunlaukkaa :) Miten suhtaudut kasvien nettishoppailuun? Minä tilasin juudaksen ebaystä, hyvin toimi ja tuli ehjänä perille.

      Uskon, että nietospensaasi vielä heräilee, minullakin alkoi vasta juuresta versoa. Ei tykännyt viime talvesta.

      Poista
  6. Morsian on niin kaunis ja vielä pitsitaustalla.
    Googlasin tuon Merveillen, kun en ruusuja niin tunne. Näyttää ollaan viime vuoden ruusu ja kauniita kuvia siitä. Kyllä siitä upea tulee kunhan kasvaa ja vahvistuu.
    Hyviä kauppoja teit - kympillä viisi hienoa kasvia. Tuo Lumikki ainakin on taimistoilla järkeytävän kallis, joten minulta se vielä puuttuu. Karhunlaukka ei ole ollenkaan tyhmä ostos. Olen aikoinaan ostanut yhden ja harmittelin, että on vaan yksi. Nyt ostin pussin sen siemeniä ja kylvän sitä lisää. Sen lehtiä voi syödä näin keväisin. Oikean lehdon peruskasveja. Kiitos tuosta juudaksenpuun kuvasta. Ostolistalla on - en vaan vielä ole löytänyt. Minun nietospensaani kukki viime kesänä jumalaisesti. Tänä vuonna en ole vielä löytänyt yhtään elämää siitä.

    VastaaPoista
  7. Mulla on vielä helmipensas aika tiiviillä nupulla, kukkia tulee tänä vuonna selvästi vähemmän kuin ennen. Yleensä on aina ihan valtava kukkapilvi. Olen silti erittäin tyytyväinen, että se on viime talven jäljiltä ylipäätään hengissä, kun kaikkein varmimpiakin kasveja kuuluu talvi vieneen.

    Pionien kodilla on aika tyyristä, toki ymmärrän sen, että uutuuksilla ja vaikeasti lisättävillä pidetään korkeampaa hintaa. Taimien laatu on vaan ei kohtaa hintojen kanssa mielestäni. Olenkin lakannut tilaamasta heiltä ja haen paikalliselta taimistolta, josta saan noin kolme kertaa komeamman alun monilla kukkanupuilla varustettuna yleensä selväst edullisemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Talvi taisi tosiaan olla aika kova Helmipensaallekin. Minun toinen helmeni ei ole yhtä kukkaisa kuin tämä pergolan suojissa kasvava. Onneksi helmesi säilyi hengissä!

      Pionien kodista on kyllä tullut huono kuva viime aikoina. Nytkin messuilla "päävetonaula" oli iso rullakko sekaisin menneitä pioneja, joista ei tiennyt lajiketta tai väriä. Millaisen kuvan sen antaakaan taimistosta kun noin sotkevat?

      Poista
  8. Olen samaa mieltä tuosta Pionien kodin hinnoittelusta. Olen käynyt Taivassalossa ihan paikan päällä ja siellä hämmästelin esimerkiksi, miten sattumanvaraisesti myynnissä olevien kasvien nimilaput oli asetettu. Tänä päivänäkään en ole varma yhden sieltä ostamani pionin nimestä, sillä siinä ei ollut mitään lappua, eikä myyjäkään ollut asiasta varma. Onko pionien kasvattaminen niin vaikeaa ja kallista? Ostin tillipionin Türin markkinoilta 20 eurolla. Kevätmessuilla Pionien kodin tillipioni maksoi 55 euroa.

    Jälleen kerran ihastelen puutarhasi runsasti lajivalikomaa. Toinen toistaan ihanampia kasveja ja Marketanpuistosta löytyi näköjään monia ihania uutuuksia.

    Yritin eilen kommentoida tätä postaustasi, mutta tabletilta kommentoimaan pääsi vain google+
    -tunnuksilla tai omalla nimellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Hieman outo se Pionien koti, juuri tuollaisia taimia oli marketanpuistossakin myynnissä, ei lajiketta, ei väriä...ihana kun löysit Tillipionin. Minä vielä etsin halvempaa.. Kiitos paljon ystävällisistä sanoistasi!

      En tajua mitä tuon googlen kanssa tapahtui, en ole muuttanut mitään asetuksia tai muutakaan ja yhtäkkiä se oli jotenkin kai mennyt päälle? Tämä blogger kenkkuilee välillä muutenkin.

      Poista
  9. Karhunlaukka on kaunis! Minä taisin tulla BOV:n pöytään aika myöhään sillä mitään mainitsemiasi ei ollut enää jäjellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Karhunlaukka oli tosiaan nätti. Harmi, ettet ehtinyt asioida BOVilla. Ne taimet menevät tosiaan hirmu nopsaan kun ovat niin edullisia. Ensi vuonna uusi yritys!

      Poista
  10. Apua! Minun F. ponticana pitämäni on ihan erinäköinen. Tai värisävyt on samat, mutta lehtien muoto kukassa erilainen. Laitoinkin heti viestiä Suleville, josko hän ystävällisesti vahvistaisi onko ponticani aito vai kenties risteymä jonkun kanssa?!
    Lueskelin pitkästä aikaa kaikki lumematta jääneet postaukseni. Paljon oli huikeita kasveja ja ihania tunnelmia kuvissasi<3 Onni on työmatka ilman autoa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Voihan se olla, että minulla on ollut väärät pikarit pussissa :) Ovat hyvin samanlaisia monet. Onni ei kylläkään ole työmatka ilman autoa...pitää mennä junalla ja bussilla...

      Poista
  11. Aah Helmipensas ja Moskovan kaunotar ovat ihan syötävän suloisia. Juudaksenpuun lehdet ovat superihanat, toivotaan sille voimia kestää meidän kurjia kelejämme. Minusta sinun hankintasi kuulostavat oikein hyviltä. Heidinkukka olisi kannattanut vielä napata mukaan, se on niin ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello! Sinulla juuri ihastelin sitä hienoa heidinkukkaa, mutten nyt sitten raaskinutkaan :(

      Poista