keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Syysvuokot, keijunkukat ja havut -syyskuu

Syyskuu alkoi.


Kaipaan ruostetta ja lämpimiä värejä

Oranssia ja lyhtyjä, nyt kun ulkona on harmaata ja tuulee

Ruukkuniitty voi vielä hyvin ja hortensiakin, mitä näille tekisi talvella, roudaisiko kellariin ehkä. Jäi se pöytäkin sitten maalaamatta. Koko elokuunkin satoi.

Jotain kauniita kasveja on vielä, Royalty -omppu ja Purppurapunalatva

syysistutuksissa Tupsulaventeli (poistohinnalla löysin) ja Hopeatammia (halpa ja hyvä)

Tykkään yhdistää keijunkukkaa ja syysvuokkoa, toisella hieman pistävämpi lehtimuoto kuin toisella, mutta jotain samaa henkeä niissä on. Kummatkin ovat lempiperennojani.

Kesäaksentteja löytyy pikkuisen vielä: jotkut aloittavat toista kukintaansa (Tuoksuköynnöskuusama)

Viime tai toissavuonna parjasin saniaista siitä, ettei se punastu. Tänä vuonna varret ovat tehneet sille kunniaa - Lady in red -saniainen (Soreahiirenporras) varjopenkissä.



Rakastan syysvuokkoja. Sekä niiden ollessa hopeisessa nuppuvaiheessa kuin myös huojuessa syystuulissa ylväinä ja kauniina. Tässä rykelmässä on eri lajikkeita, joiden nimet ovat vuosien saatossa vaipuneet unholaan. Tahdon erityisesti kerätä näitä todella myöhään kukkivia lajeja, nautin niistä eniten kun on enää vähän kukkivaa.

Tämä ei ole kukkinut moneen vuoteen, mutta yhtäkkiä palasi. Lajikkeesta en ole enää varma. Olisiko September charm tai Serenade, vaiko sittenkin Pamina? Pitää rapisuttaa muistiinpanoja.

Hopeasyysvuokko on väritykseltään utuisempi
Ja valkoinen Honorine Jobert on vieläkin nupulla. Luin muuten juuri puutarhakirjasta, ettei syysvuokkoja pitäisi koskaan istuttaa syksyllä, koska niiden juurtumiseen menee kauan aikaa ja sitten talvi vie ne helposti. Minusta näitä ei juurikaan näy taimistoilla keväällä.

Silver scrolls -keijunkukka tyydyttää hopeannälkää paraatipenkissä

Jalokello Fuji Pink on uskollinen, se on ollut minulla ainakin 6 vuotta ja kukkii aina syyskuun puolella kun syysleimut alkavat olla ohitse

Syysmyrkkylilja (album) jatkaa kukintaansa. Vaikka yksittäinen sipuli on kallis (7-8 euroa kipale) tulee siitä jatkuvasti näin monta kukkaa, kukkii pitkään. Jotenkin en malttaisi nyt odottaa näitä, muutama vielä piilottelee maan uumenissa. Kerrottu Waterlily ja kerrottu alba plena, valkoinen. Ne ovat selvästi myöhäisempiä kuin tämä lajike.
Kuistilla tuoksuherneet levittävät imelää tuoksuaan, poimin niitä yhä maljakkoon, aina heinäkuusta asti.
En ole vielä päässyt ylitse hopeakuumeesta, katse hakeutuu kuumeisesti kohti hopeaa. Kartiohopeakuusi Sanders blue on yksi näistä kauniista hopeisista, se on sadekesän mittaan saanut ylleen uuden hopeakerroksen vaikka piilottelee vähäsen isojen perennojen keskellä

Tässä taannoin repsahdin jälleen hopeaan, jonka istutin sisääntuloväylän luo, jossa kasvaa ennestään muutama hopeainen kataja. Kyseessä on Hernesypressi Chamaecypres Baby blue. Sen ympärillä on kaksi muuta hopeista havua ovat Juniperus Meyerii.

Uusi Summer Wine  -Heisiangervo on kaunis, kauhurinteessä. Nyt on kiva kotiutua kun on tälläinen tumma ja kaunis puska vastassa. Kuljeskeluiltani nyppäsin juurineen (ihme kun onnistui) sille kaveriksi muutaman hennon lilan värisiä rölliköitä
Jotkut ovat matkalla sisään tuvan lämpöön, toiset eivät selvinneet kesäsateista

Pian kaikki kaunis on ohitse ja luonto vaipuu uneen. Se tuntuu raskaalta, mutta kaipa se on välttämätöntä myös. Maailma vain nyt makaa niin. Aamuisin nukuttaa jo enemmän kuin kesällä, pimeys on laskeutumassa. Tulin rautakaupasta ulos jatkojohdot ja ajastimet kainalossa, pian virittelen kaamosvaloja puutarhan täyteen. Odottelen vimmaisena sipuleja saapuvaksi, tahdon saada istutusurakan hoidettua ennen talvikoomaa. Sitten voin haaveilla kukkivasta keväästä, mehiläisistä pörräämässä kukissa jälleen. Miltäköhän puutarha näyttää ensi keväänä? Joskus on lähes vaikeaa hyväksyä muutos, puutarha ei välttämättä  näytä samalta kuin vuonna 2011 tai eilen.

22 kommenttia:

  1. Voi miten paljon sinulla on syysvuokkoja. Hopeanhohtoisista havuista tykkään minäkin paljon, kuten kaikista havuista muutenkin.
    Syksy on alkanut ainakin täällä meillä upeilla säillä ja tänäänkin mittari näytti parhaimmillaan yli kaksikymmentä astetta varjossa, joten toivotaan kauniin ja lämpimän syksyn jatkuvan mahdollisimman pitkään.
    Mukavaa illan jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko. Olen itseasiassa ostanut vain kolme syysvuokkoa aikoinaan, mutta ne ovat levinneet paljon. Hopeahavut on ihania.

      Nyt on tosi kaunista ja aurinkoista, aikaa ihanaa. Oikein iloista ja onnellista syksyä sinulle toivottelen!

      Poista
  2. Ihania hopeisia havuja!
    Pakettia minäkin odotan saapuvaksi, olis kiva jo päästä kaivamaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni!
      Tänne tuli paketti jo, jee, toivottavasti sinnekin pian!

      Poista
  3. Nyt tajusin, miksi pidän puutarhastasi niin paljon. Janoamme samoja värejä. Tällä hetkellä lämpöiset oranssit ja kaikki ruosteiseen vivahtavat ovat parasta, mitä tiedän.
    Sen lisäksi lisään pihaani koko aja hopeaa ja punalehtisiä kasveja. Ne näyttävät hyviltä koko kasvukauden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene. Niin minäkin pidän kovasti suuresta puutarhastasi ja sen väreistä! Ehkäpä olemme molemmat trendivärien uhreja, hih, mutta ei haittaa. Sopivat niin hyvin yhteen. Kiva jos saat lisättyä mieluisia värejä!

      Poista
  4. Ihanat kuvat ja niin hienot värit puutarhassasi. Niin paljon on kukkivaa vielä. - Kaunista syksyn jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Anneli, samoin sinulle ihanaa syksynaikaa!

      Poista
  5. Voi kun ihania syysvuokkoja ja kaikkea! Tajuttomasti nuppuja syysvuokossa. Mullakin valkoiset syysmyrkkyliljat tunkivat jo kukkanuppunsa maan pinnalle. Puutarhassa tapahtuu muutosta, joku kukkapenkki oli parhaimmillaan parin vuoden kuluttua perustamisesta ja alkaa jo olla römpsähtänyt, olisi kai aika kaivaa kaikki ylös ja uudistaa. Kaikki ei aina vaan eksponettiaalisesti parane vuodesta toiseen :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Nuppuja on paljon tosiaan, ehtivätköhän ollenkaan kukkia. Sinä tajusit heti mitä tarkoitin, puutarha ei välttämättä ole kauneimmillaan ensi keväänä, se juna saattoi mennä jo :)

      Poista
  6. Oi kun sinulla on paljon syysvuokkoja! Meidän pihalta viime talvi vei kaikki syysvuokot :(
    Enpä taida hankkia uusia vähään aikaan... tai eihän sitä sitä koskaan tiedä, jos vaikka jo ensi keväänä muutaman ostaisi...
    Hopean ja purppuran yhdistelmä on aina yhtä upea ja dramaattinen!
    Oletpa jo hyvin orientoitunut syksyyn, minäkin annoin sen verran periksi syksylle, että ostin yhden syklaamin, joka pääsi toistaiseksi oleskelemaan lyhtyyn. Vielä en laita kynttilöitä. Heti tulikin ihan kesäiset kelit, meillä oli tänään +22! Ja mun pitää lämmittää leivinuunia, kun perjantaina paistan karjalanpiirakoita lauantaisiin myyjäisiin! Meillä on sisällä jo melkoisen helteistä :D
    Ai niin, noita syysmyrkkyliljoja pitäisi kyllä hankkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvikummun Marja. Voi itku, se viime talvi oli kyllä karmea. Kokeile hopeasyysvuokkoa, kestävämpi? Ehkä se kevätistutus on juju? Minulla nämä ovat levinneet.

      Hyvä, että annat periksi syksylle, sehän on ihana vuodenaika! Nyt on kyllä oikein kesäistä ja lämmintä, aika kiva. Nami noita karjalanpiirakoita, kyllä maistuisi.

      Poista
  7. Ruastet on hianua, oli sitte kesä tai syksy. Sulla tosiaan on palio syysvuakkoja. Mullaki oli. Enkä taira mäkää niitä heti uurestansa kokeella. Ei aina ehtiny kukkiakkaa kaikki laarut. Syysmyrkkylilijakki katos.
    Meilläki oli tänää aika lämpööstä, siinä kohtaa, mihinkä ei törkiä tuuli sopinu. Meinas tiputtaa nokikolarinki katolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika. Sinulla onkin hienoja ruosteisia juttuja. Menikö kaikki syysvuokot? Voi hitsi sitä viime talvea. Jos kokeilet sitä kevätistutusta mieluummin. Syysmyrkkyliljan katoamista ihmettelen kyllä, jospa se vielä nousisi?

      Hurja tuuli teillä! Toivottavasti laantuu pian.

      Poista
  8. Hopea ja purppura ovat minunkin lemppareita. Oletkin yhdistellyt niitä hienosti. Toivottavasti laitat vielä lisää kuvia syysvuokoista, sillä ne ovat ihan uusi tuttavuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari. Me taidetaan kaikki tykätä näistä trendiväreistä :) Kiitos kauniista sanoistasi.

      Laitan vielä valkoisesta kun kukkii, on ihan lempparini. Näemmä monelta poistuneet viime talvena vaan :(

      Poista
  9. Sinulla on aina niin kaunista puutarhassasi. Kasvit ja värit. Suloisia ja dramaattisia. Ehkö joku kerta minäkin saan syysvuokot kestämään hengissä ja ehkä leviämään. Ihania syysvuokkokuvia.

    Toivotaan lempeää syksyä ja pitkää kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vaalean vihreää! Kuin myös sinulla :) Kokeile hopeasyysvuokkoa? Toivotaan todellakin ihanaa lämmintä syksyä!

      Poista
  10. Noi ruosteiset jutut ovat niin kivoja! Tykkään myös noista hopeakasveistasi. Syksy tulee ja haikeudella otan sen vastaan. Tykkään siitä silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Ruoste on hot! Ja hopea tietysti. Syksy on aivan ihana, mutta ymmärrän hyvin ettei kaikki pidä siitä.

      Poista
  11. Sulla on jotenkin niin oikea asenne syksyä kohtaan, osaat ottaa siitä ilon irti, niin kuin tietysti pitäisikin. :)
    Jaahas, no ilmankos ne minunkin viime syksynä ALE-hinnoilla ostetut syysvuokot kuukahtivat. Sain Hollannin sipulit kuluneella viikolla. Muistathan tarkistaa postin sivuilta sillä koodilla (nyt ainakin tuli koodi automaattisesti sähköpostiin), ovatko sipulit mahdollisesti jo saapuneet. Ettei käy niin kuin meille kävi viime vuonna, kun ei Suomen posti vaivautunut ilmoittamaan pakettien saapumisesta. Siitä jäi vähän traumoja. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka! Kyllä, rakastan syksyä, mutta ymmärrän oikein hyvin, että se on monella raskasta aikaa. Voi harmi noita syysvuokkojasi, ehkä ne todellakin pitää sitten istuttaa keväällä.

      Sipulit tulivat :) Viime vuonna oli tosiaankin draamaa, nyt tuli vähän parempi mieli :)

      Poista