tiistai 13. tammikuuta 2015

Hempeä tammikuu - kukkia kellarista

Iris reticulata, se tavallinen pieni kurjenmiekka, kuin eksoottinen perhonen

Tammikuu, se kuukausista ikävin heti marraskuun jälkeen. Tappelen kirvojen kanssa, eipä juuri muuta. En vain osaa suunnitella puutarhaa kun siellä on ankarat kinokset. Parhaiten suunnittelu sujuu oikeasti puutarhassa kuljeskellessa. On hirveästi lunta. Kovia pakkasia ja kylmiä tuulia (välillä pari plussaa). Tekee mieli vetää peitto pään yli ja nukkua kevääseen. Muistelen miltä kevätpuutarha tuoksuu ja miltä kostea multa tuntuu sormissa. Kellarissa pyykkien kimpussa touhutessani huomasin syksyllä ruukutettujen sipulien avanneen kaksi pientä kukkaa. Voi hyvänen aika miten ilahduin. Vähän olinkin haaveillut, että josko jo tammi-helmikuussa voisivat lievittää kevätikävää. Maaliskuussa touhuan tetenarsissien lumoissa,  huhtikuussa on aika orvokkien ja sitten jo pihallakin ehkä pikkusipulit kukkivat. Olin tosi epävarma tämän sipulikukkaprojektin kanssa, muistaakseni istutin sipulit ruukkuihin jo elo-syyskuussa. Lumikelloista ja pikarililjoista ei näy vielä hitustakaan, nähtäväksi jää nousevatko vielä samasta ruukusta. Yllättävän paljon näitä on saanut kastella. Aluksi viettivät kuukauden päivät peitettynä autotallissa josta kovien pakkasten myötä siirtyivät kellarin viileyteen (ehkä noin 10 astetta). Muutama viikko sitten nostin toisen ruukuista ikkunalle valohoitoon. Metodi toimii siis ainakin Iristen suhteen.

Olen miettinyt selviytymiskeinoja talvelle (on ehkä talvi-ihmisen vaikea ymmärtää kuinka paljon kärsin talviajasta, valitettavasti). Sipulikukkaruukut on ihana lievennys. Lisäksi ajattelin jatkossa satsata enemmän monivuotisiin pensaisiin myös sisätiloissa. Ehkäpä pieni patio-omenapuu ja syreeni toisivat aikaisen kevään tänne.
Jouluinen hyasintti tekee vauvoja, ihanaa....

Tutkin siemenvarastojani jotka olivat heppoiset. Kylvän ne mitä löytyy, lähinnä Kellokukkia ja Akileijoja. Kesäksi aion satsata erilaisiin salaatteihin, kun vaikuttaa siltä, että niitä tulee eniten syötyä. Muutama tomaattilajike riittänee. Taidan jättää porkkanat sun muut kylvämättä tänä vuonna kokonaan. Haaveilen sipuliviljelmästä, mutta täällä ei ole tällä hetkellä paikkaa sille. Tahtoisin pienen lavakaulusviljelmän vain sipulia varten sitten joskus. Sipuli on minusta niin namia. Kesäkukista on aina pakko olla Tuoksuherneitä. Niiden esikasvatuksen olen alkanut myöhäistää huhtikuulle. Lisäksi varmaan Kelloköynnöstä (kelloteema tänä vuonna) ja Keijunmekkoa. Meidän tontti on aurinkoinen ja kuiva eikä ole takuuta sadeveden saannista joten yritän tänä kesänä säästää vedestä. Harmi kun ei tiedä etukäteen millainen vesikesä tulee :)

Jouluruusut tekevät uutta lehteä kirvaongelmasta huolimatta. Käyn nykyisin kaupassa tosi harvoin ja olen unohtanut joka kerta ostaa mäntysuopaa....ainakin ruusut tuntuvat tykkäävän päivittäisistä suihkuista
Elämäniloa Viikunasta, suloiset lehdykkäiset avautuvat hitaasti tammikuuta ihmettelemään
Ensimmäistä kertaa oli lumiukkokeli! Lapsia ei kiinnostanut, mutta minä tein iloisena lumiukon porkkananenineen. Taidot olivat kyllä ruostuneet jos niitä koskaan olikaan
Löysin joskus lokakuussa ebaystä edullisen (noin kympin) ison eiffelin joka saapui vihdoin (korkeutta ehkä noin 50 cm) Pääsee pihapatsaaksemme kunhan lumet sulavat. Ei näy eiffelmanialle loppua. Ja repsahdin ostamaan tulppaanikimpunkin ruusujen kuihduttua. Minusta valtavan kaunis vaaleanlila sävy, tulee mieleen Candy prince -lajike. Karkkiprinssi! 

12 kommenttia:

  1. Ihania kurjenmiekkoja, oih ja voih<3 Kyllä nuo varmasti vähän auttavat tähän tammikuun harmauteen!
    Meillä on myös tuota kirsikkapuu-tapettia, tykkään siitä kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Kovasti oli apua pikkukukista. Kirsikkapuu on tosiaan kiva, paitsi en tykkää Tapettitalon tapettilaadusta, ihan surkea.

      Poista
  2. Oi ihanuus, ensimmäiset kukassa!!! Täytyy varmaan minunkin hakea edes yksi ruukku jo sisälle, minäkin haluan kokea jotain vastaavaa! Kyllä tässä talvessa on kestämistä, minäkin karkaan ajatukissani koko ajan keväiseen puutarhaan ja yritän muistella, miltä se kaikki oikein silloin tuntuu. Hauskan lumiukon olet tehnyt, se näyttää ihan siltä, että herää yöllä eloon ja alkaa touhuta sun puutarhassa :)
    Nuo kaksi tapettia sopii ihan täydellisesti vierekkäisiin huoneisiin, ihanat! Ja mikä löytö tuo jättikokoinen mini-eiffel, todella hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria kauniista sanoistasi! Hae ihmeessä ruukku tai pari sisätiloihin. Hih, lumiukko jutulle nauroin, se oli kupsahtanut yön aikana, liekö riehunut pihalla :) Kaiken sinä huomaatkin, tapettien matsäyksenkin, wau. Kiitos.

      Poista
  3. Voi miten raikkaalta ja ihanalta tuo iiris näyttää!

    VastaaPoista
  4. Kevät on jo niin lähellä:) Ihanat kukat! Patiopuut olisivat varmasti hyvä valinta, kun sinulla on tuollainen paikka missä niitä kasvattaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit. Onko jo lähellä, lupaatko :) Patiopuita näin viime vuonna Hongkongissa, uskaltaisiko tänä vuonna ostaa..voihan sen istuttaa aina maahan jos tila loppuu...

      Poista
  5. Nuo iirikset ovat niin suloisia!
    Istutin niitä pihalle paljon lisää syksyllä. Vielä täytyy niitä odotella.
    Mutta risuverstaalla helmililjoissa on jo nuput, saavat vielä olla siellä viileässä.
    Aivan ihanan keväiset nuo tulput tuossa Eiffelin juurella. Täydellinen kevättunnelma♥
    Liikuttavan herttainen tuo viikunanlehtikin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Pihalla ne ovatkin ihania. Kiva se sinun risuverstaasi :)

      Poista
  6. Ihania väripilkkuja Sinulla! Onhan tuo pihasuunnittelu hieman haastavaa, kun lumi peittää kaiken, mutta minulle tämä on parasta aikaa plarata kirjoja ja lehtiä taas läpi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna. Kiva kun suunnittelet, mitenhän pääsisin lukemaan juttujasi?

      Poista