torstai 15. tammikuuta 2015

Liukastelua puutarhassa & ensimmäinen kasvitilaus

Auringon paistaessa mieliala kohoaa kuin kissan häntä. Tänään ilmassa tuntuu kevät. Kiertelin hyvin liukkaalla pihalla haaveilemassa. Jouluruusu on haalistunut ihan vaaleaksi

Kuva kivipenkereestä, alla on kevätkukkapenkki joka oikealla rajautuu kasvihuoneeseen ja vasemmalla betonimuuriin. Yllä oleva penger on tulevan kasvitarhan paikka

Ensimmäisen kasvitilauksen teimme yhdessä ystävän kanssa Savonlinnan taimistolle (sekavat sivut ja taimiston nimikin jäi vähän epäselväksi, mutta ihanat ja edulliset kasvit). Pitkään on ollut mielessä, että olisi mukavaa antaa lasten valita nimikkopuunsa ja nyt haave toteutui. Annoin siis ihan vapaat kädet ja yksi otti päärynän (Devoe), toinen omenan (Louhisaaren ananas) ja kolmas ei vielä puhu joten annoin päärynäomenapoikien valita pikkusiskolleen puun kirsikoista pienellä avustuksella (Imeläkirsikka Sunburst). Ja muutamia puskia otettiin (haluan pienestä puutarhastamme tosi puskaisen). Japaninruusukvitteni on pitänyt lohkaista meille monta vuotta äidin itse siemenestä kasvattamasta ruusukvittenistä, mutta tilasin nyt oman niin se saa olla rauhassa. Ja lisäksi vielä kuusentaimen ja Hamameliksen. Olen niin onnellinen ja nyt vain odotan, odotan...aiomme tehdä tyhjäkäynnillä olleen kivipenkereen päälle pienen hyötytarhan hissukseen. Sinne istutetaan hedelmäpuut ja tehdään istutus sipuleille. Aikataulu on auki, sitten kun inspiraatio iskee ja ehditään. Siirrän pari marjapuskaa toisesta paikkaa sinne. Olen leikellyt punaviinimarjasta ja viherherukasta vartetut puut (hieman surkean näköiset, myönnetään) jotka voisivat siirtyä samaan paikkaan. Ja vielä varjopenkkiä tukkiva mustaherukka lähtee mukaan.
Syreenit ovat aina takuuvarmoja vihreitä nuppuja keskellä talveakin, ilahduttaa niin nähdä silmuja
Hätäpäissäni vein futismaalin minin Koreanperhosvaahteran (nysä oikeassa laidassa) suojaksi kun huomasin Koreanvaahteran jo maistuneen vierailijoille

Olen hulluna näihin jalallisiin rautaruukkuihin, keräilen niitä eri koossa aina kun tulee vastaan kohtuuhinnalla, tänä kesänä tahtoisin tehdä viiruhelpistä ja maahumalasta kesäkukkaistutuksia yhdessä kuistin pelargonien kanssa, kaikkea kun löytyy omasta takaa. Säästöä.

Kasvihuoneen anemonet (Kruunuvuokot) ovat elossa vaikka on ollut hurjan kovia pakkasia
Samoin kasvihuoneen nurkkaan maahan istutettu Vironmuratti, toivon niin, että saisin muratista monivuotisen ilon tällä tapaa 
Tähtimagnolia on aika reppanan näköinen paljaana lumen saartamana.
Ikean kori suojaa nyt Kääpiöperuukkipensasta joka ehdittiin syödä kunnolla
Silja on joutunut merihätään...
Mahonia on aina samanlainen ikivihreä, yhtä ihana
Lumiukosta jäi jäljelle vain porkkananenä..
Irikset avautuvat yksi kerrallaan tervehtimään kevättä

Viherpeukaloiden sivuja katselen tiukasti myös. Päivittelevät kasvejaan nettiin pikkuhiljaa. Taimimoisiota odotan eniten. Viime vuonna tilasimme ystävän kanssa sieltä ensimmäistä kertaa ja taimet olivat tosi hyviä. Tänä vuonna tahtoisin pari uutta perennaa ja yhden uuden kärhön ehkäpä. Jos vain rahat riittävät. Kasvisuuntainen mielialahäiriö on hyvä termi!

16 kommenttia:

  1. Kasvisuuntainen mielialahäiriö, tuo on mainio! :)

    VastaaPoista
  2. Iik ihanaa olet tehnyt jo ekan tilauksen, tahtoo kans :) Odotan vielä muutaman päivän palkkapäivää ja sitten tilaan pikku satsin siemeniä! Tuo Taimimoisio pitääkin tsekata ja Kauppilastata niitä jouluruusuja!! Ja se Sulev Suvisaarenkin tilaus oli syksyllä niin onnistunut<3 Kohta mopo karkaa ja pahasti;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Toivottavasti saat pian tilattua jotain mukavaa. Taimimoisiolla ei ole vielä mitään. Hauska tuo Sulev Suvisaari, mikä ihastuttava nimi. Mitä tilasit sieltä?

      Poista
  3. Silja merihädässä :-D Ihanat iirikset! Ja mahonia ja kaikki muu. Olisipa nyt keväisiä päiviä seuraavat puolitoista kuukautta, ja sitten alkaisi kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Maaliskuussa viimeistään saisi tulla kevät. Sinullahan on siellä saarella jo ihan keväistä, ihanaa.

      Poista
  4. juu-u, kyllä kieltämmättä iskee vähintään viisisuuntainen kasvihäiriö tai joku, kun käy noissa netin taimimyymälöissä. Vuodesta toiseen olen ihastellut paratiisintaimitarhan kasvivalikoimaa, heillä olisi postimyyntikin, mutten ole vielä tilannut mitään kuin melkein. ;) viherpeukaloilla on houkuttelevat sivut, siemenosastolla käytän korpikangasta ja exoticgardenia
    suloisia nuo iirikset! Ja ihana ajatus, että lapset saa itse valita jonkun puun, ja että yhdessä sitten lasten kanssa ne istutatte! Toivon paljon hedelmiä pikkuisten hedelmäpuihin! Meillä on lasten syntymän kunniaksi istutettu kirsikkapuut, mutta voisi sitä hankkia pari lisää...
    henkesalpaavia nuo iirikset tammikuussa!
    Ihanaa tammikuuta sinulle!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura. Minäkin ihailen Paratiisin taimitarhaa aina! Ei uskalla tilata, lista olisi liian pitkä. Kiitos ostosvinkeistä! Teillä on jo kirsikkapuut lapsilla, suloista. Mitäs aiot hankkia lisää, puita vai lapsia :) Ihanaa tammikuuta sinullekin!

      Poista
  5. Lapsista on varmasti kivaa kun saivat valita omat puunsa, ja varmaan osallistuvatkin hoitoon sitten innolla, kun on ihan omat! Minulla ei vielä ole lapsia, mutta minäkin ottaisin pikkuiset mukaan puutarhahommiin tuolla tavalla :). Ihanat iirikset, se on oikea piristepläjäys muuten niin harmaaseen maisemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri. Voihan sitä tosiaan ostaa itsellekin nimikkopuun vaikkei lasta olisikaan :) Valtavan harmaata, todella. Nyyh.

      Poista
  6. Ihana auringonkajo kuvissa, pienikin pilkahdus antaa jo toivoa uudesta keväästä. Voi, pitäisikin mennä syreenin nuppuja hypistelemään, ne ovat kyllä ihmeellisesti valmiina jo keskellä talvea. Sulla on suunnitelmat jo pitkällä ja eka
    tilauskin vetämässä, hienoa, oikea asenne! Voi että nuo siniset iirikset, ei sanoja tähän kohtaan, huokaus vain! Muuten SaraGarden myy kans ihania jalallisia peltiruukuja, olen himoinnut niitä pitkään. Näyttävät olevan taas lopussa, mutta sama tilanne oli viime vuonnakin ja kesäksi niitä tuli myyntiin. Suunnittelen nyt tilaavani jo niitä taas tulee myyntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Koskas itse tilaat :) Sitä jo odottelen. Mikäs tämä SaraGarden on, en tunne ollenkaan. Pitääpä googlata. Olen ostanut omani Plantusta ja huutonetistä. Uurnat on ihania, miten niitä on niin vähän saatavilla aina?!

      Poista
    2. Löysitkö SaraGardenin? Mun Suosikit- sivulta löytyy linkki kohdasta ihanat putiikit. Paikka olisi kiva käyntikohdekin.

      Poista
    3. Kiitos tuhannesti Maria! Löysin SaraGardenin, auts miten ihania juttuja! Olisi tosiaan kiva käydä tuolla, Lahdessa näyttää olevan. Mennään yhdessä :)

      Poista