torstai 8. tammikuuta 2015

Taimistoikävää & huonekasvien hoivausta

Hyllyn päällä vanhanajan huonekasvi Unelma  (Asparagus plumosus). Sisätiloissa kasvi kellastuu heti, mutta kuistilla menettelee, hirveästi kylläkin sotkee varistelemalla parsanhitusiaan.  Kauniin hento sisäkasvi. Vasemmalla on Herttaköynnös (Caropegia woodii), romanttista kun ketju sydämiä valuu alas hyllyltä.. kastelun kanssa saa olla tosi tarkka, pitää kuivahtaa kunnolla välillä eikä saa antaa pisaraakaan liikaa. Alhaalla kenkähyllyn päällä  Jouluruusut, Corokia ja Lankaköynnös.
Kuistilla on kiva istuskella ja ihastella vielä joulukukkia, improvisoidussa amppelissa riippapelargoneja (valonsaannin vuoksi)

Limoviikuna (Ficus benjamina)on ollut minun matkassani jo kaksikymmentä vuotta, nähnyt kaikki säälittävät opiskelijamurjutkin (puhumattakaan kolmesta sen kimpussa ahertaneesta taaperosta). Sain  aikoinaan siihen kyllästyneeltä siskolta. Talvisin usein tiputtelee lehtiään tiuhaan tahtiin. Ekat 15 vuotta kasvoi pienessä ruukussa, pari vuotta sitten pääsi vihdoin uuteen isoon ruukkuun. Minulla on toinenkin yli 20-vuotias kasvi Viirivehka. Sen kanssa on nyt meneillään kriisi kun menin viime vuonna istuttamaan vehkan uuteen isoon ruukkuun. On vielä vähän äkämystynyt!

Jouluinen hopeasilattu mehitähti on kyllä suloinen, en ole oikeastaan mehitähtifani ollenkaan, mutta ehkä opin pikkuhiljaa 

Ihanat Anemonet (Mr. Fokker) heräilevät uuteen nousuun

Kuistilla on seuralaiskärpänenkin, kesätunnelma on taattu kun kuuntelee surinaa

Tunnelmoin vielä hyasinttien parissa, ovat rakkaita ja se tuoksu vie kesään syreenien aikaan...luin juuri ruotsalaisesta puutarhajutusta ohjeet niiden uudelleenkukittamiseen. Siinä suositeltiin kaivamaan hyasintit heti maahan jos suinkin voi niin saattavat kesällä alkaa kukkimaan. Lumipeite meillä on, mutta aika ohut ja nyt plussan puolella, pitäisi ehkä käydä kokeilemassa saisiko ne heti istutettua. Jos huomenna on sama keli niin ehkäpä kokeilen. Sää on kuin vuoristorataa, ei koskaan tiedä millaisissa lämpötiloissa uusi aamu alkaa 
Usein istuskelen tässä huonekuusen (Araucaria heterophyllaalla ja tuoksuttelen vihreyttä. Kesällä aion viedä kuusen ulos. Kuistilla on usein kesäisin miltei 30 astetta lämmintä. 


Nuppupuu eli Amerikanjuudaksenpuu saapui kellarista kuistille (tuo kuolleen näköinen kepakko), kukat olisi hieno kokemus nähdä, vaaleanlilat. On kai kuten Magnolia, kukkii lehdettömänä. Täytyy miettiä vielä uskaltaisiko istuttaa kuitenkin pihalle, jos siis on hengissä vielä. On arkajalka. 

Sipulikukkaistutuksista nousee seuraavaksi Krookuksia. Jännä nähdä voivatko kukkia lyhyeksi jääneen kellarin kylmä/pimeäepisodin jälkeen. 

Amaryllikset kukkivat vielä ja tuovat iloa arkeen, etualalla hieman kuihtunut Riippaorvokki (Saila ♥)

Vanhat orkideat alkoivat kukkimaan, yleensä ovat jouluisin jo. Hyvä näinkin. 

Aiemmin olen aina leikannut lyhyeksi Kultaköynnöksen versot, mutta viime vuosina olen antanut kasvaa. Pitäisi vielä viritellä ympäri huonetta kuten mummolassa joskus, tunnen itseni ihan mummoksi jo

Ihanat pienet tähdikinkukat

Hän lähti pois...ikävä sitä tunnetta kun puu kasvoi olohuoneessa...

Käenkaali tai Onnenapila (Oxalis triangularis) alkaa myös virkistyä, on vanha työpaikkakukkaseni yli kymmenen vuoden takaa. Muistan sen viihtyneen parhaiten Kalasatamassa ihan metron jyrinässä tai vanhassa keskustan talossa jossa veti ikkunoista. Kivikylät taitavat olla sen juttu, täällä Espoon rauhassa ei ole koskaan ollut yhtä rehevä. 

Verililjapuu  (Cordyline fruticosaon sen sijaan pysynyt poikkeuksellisen tuuheana, tällä ikää alle 10 vuotta ja kesät viettää ulkona

Pojaltani sain joululahjaksi kukkakepin sähäkän vihreänä. Ihan huikea ja tosi näppärä. 
¨
Olisin jo ihan valmis tekemään kasviostoja ensi kaudelle (kiersin jo netissä Taimimoisiot ja Viherpeukut, missään ei vielä mitään). Olen myös täysin valmis menemään taimistokierrokselle . Tuli jopa Tete-narsisseja ikävä.

 Hoivailen parhaillaan sisäkukkia. Käyvät virkistävässä pölyt poistavassa suihkussa ja siistin muutenkin yleisilmettä. Hieman rupattelenkin niille...ensi kesäksi aion satsata huonekasvien ulkoiluun. Kesäsateeseen yleensä vien ne nauttimaan ja jotkut onnekkaat ovat päässeet koko kesäksi ulos. Ei liene sattumaa, että juuri ne ulkoilmakasvit voivat hienosti talvella. Eli haaveilen kukkahyllystä sisäkasvien ulkoiluun, mieluiten sellaisesta porrasmallisesta. Vielä ei ihan sopivaa ole tullut vastaan, mutta aloin jo vähän säästämään. Muutenkin nyt pidän tiukasti kukkaronnyöreistä kiinni ja yritän säästää kevään taimiostoksiin.

10 kommenttia:

  1. Voi, no sinulla on riittänyt tekemistä talvellakin :D. Huonekasvisi näyttää tosi hyvänkuntoisilta. Meillä on täällä kerrostalossa talvisin kuiva ilma, koko ajan pitää olla sumuttamassa sisäkasveja. Tuollaisessa valoisassa huoneessa on kyllä hyvä kasvattaa kasveja. Ei tässä enää kauaa mene taimikauppojen aukeamiseen, pari hassua kuukautta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri. Saatkin olla siellä kokoajan suihkuttamassa sitten. Sitä minäkin harrastan. Huhtikuun lopussa aukeaa eka taimisto jee!

      Poista
  2. Hyvät suunnitelmat siellä<3 ja tuo kukkakeppi niin huikean hieno!! Rautalankaanko nuo helmet on pujoteltu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Tosiaan oikein paksuun rautalankaan laitettu. Kerrankin koulusta on hyötyä :)

      Poista
  3. Onpa ihanan paljon huonekasveja! Meillä ne ovat vielä minimissään remontin jäljiltä.

    Meinasin tökätä omat hyasintit vasta keväällä multaan, enpä tiennytkään, että ne voisi nyt jo laittaa maahan jos vain sulaa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna. Toivottavasti saat remontin jälkeen uusia viherkasveja :) Minutkin yllätti tuo ohje, että heti vaan multiin. Täytyy kokeilla heti kun mahdollista!

      Poista
  4. Voi että, sulla on tosiaan jo kesätunnelmat, kukkia ja kärpäsiä;)

    VastaaPoista
  5. Täytyi tulla vatavierailulle ja kivalle näyttää täälläkin. Ihanan paljon huonekasveja, minäkin olen järjestellyt niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Maija vastavierailusta! Nyt on niin hyvää aikaa hoivailla huonekasveja..

      Poista