maanantai 23. helmikuuta 2015

Kukkapäivä, kylvöpäivä & kruununprinsessa Mary

Viimeinen syksyllä istutetuista alesipuliruukusta tuotti vain pari pikarililjaa. Siirsin ne odottamaan kukintaa yksityisruukkuun ja somistelin vähän. 

Huomasin taas puutarhaterapian voiman. Joskus kun aamuisin herää hieman hapokkaana uuteen viikkoon niin muiden askareiden lomassa suoritettu pienikin puutarhatouhu saattaa auttaa. Kylvin siis Kelloköynnöksen siemenet. En ole sitä näin aikaisin koskaan laittanut multiin, mutta toisaalta on kukkinutkin myöhään. Jos taimet onnistuvat niin yritän myös talvettaa kuistilla.
 Astia on edesmenneen bonsain ruukku. Tälläinen tipottain kylväminen sopii minulle, saan aina edistyneemmät taimet pois alta ja satsattua seuraaviin. Oikaisen tosin kylvöpuuhissa aina missä voin, multa on monta vuotta vanhaa ja pölisevää, siemenet vanhentuneita, ei ole lisävaloja ei liioin perliittejä tai muita apujuttuja enkä kylmäkäsittele edes mitään siemeniä, siksi yllätyn jos kylvöt onnistuvat. Ei kai niitä hienouksia ennenkään ollut...
Laitoin kelloköynnöksen isot siemenet veteen. Päivän liotuksen jälkeen ne olivat limaisia ja liukkaita.
Kesäkukka Poutapilvi on kukkinut koko talven kuistilla, vieläköhän se jaksaa kesällä kukkia...siirrän sen johonkin parvekeruukuista somisteeksi
Bornholms diamant -Viikuna availee lehtiä, senkin vien kesäksi ulos tai kasvihuoneeseen
Yksittäinen lehti on tosi iso, kaunis. Viime vuonna teki kaksi viikunaa (en raaskinut syödä).
Onnenpensaan oksa kellastuu, kukat avautuvat pian. Tässäkin oikaisin vähän, en leikannut uutta imupintaa, en ole vaihtanut vettä tai sumutellut, mutta taitaa kukkia kuitenkin. Laiskuus lienee helmasyntini...toivottavasti kasvattaisi juuret. Lajike on Jalo-onnenpensas Week-end, joka kasvaa kivikossa. Rakastan onnenpensaita. Ihailin niitä jo pikkutyttönä.
 
Ja tämän viikon kukkapäivän kukat hankittiin eilen, budjetissa pysyen. Otin vain muutaman euron kolikon mukaan jotta en tuhlaisi...eli kaksi sinistä esikkoa eurolla Tarjoustalosta (oli vain sinisiä, ei ihan suosikkiväri, mutta kelpaa hyvin). Jos säilyvät hengissä kevääseen asti niin pääsevät pienoislehtoon.
Ja Plantusta vielä yksi pelargoninpistokas 1,50 €, lajike on Kronprinsesse Mary. Valkoinen kerrottu ruusunnuppupelargoni pitäisi olla. Kaksi rakasta ja vanhinta pelaquutani kuoli juuri. Usein helmikuussa kuoleekin yksi tai kaksi pelargoneistani. Nyyh. Siksi minusta ei ole pelargonikeräilijäksi, mutta ne sopivat vaan niin hyvin kuistille.

10 kommenttia:

 1. Minua nauratti tuo ''yksityisruukku'' :D. Ihan fiksua jakaa noita kylvöjä eri ajankohtiin, ei tarvitse hautoa liian kauaa samoja, tilaa vieviä siemeniä. Minunkin olisi aika jo aloittaa kylvämiset, mutta ensin pitäisi ostaa kylvöpotteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elmeri. Hih ylhäisessä yksityisyydessä yksityisruukussa:-) toivottavasti pääset pian kylvämään!

   Poista
 2. Minä tunnustan kyllä vähän hifisteleväni kylvöjen kanssa ;D On ledit ja kylmäkäsittelyt ja nyt vielä sitä perliittiäkin. Todellisuudessa moni siemen varmasti itää ilman ylimääräisiä kommervenkkeja! Maa, kosteus ja luonnovalo, siinä ne tärkeimmät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Sinä oletkin kylväjäguru, minä vain harrastelen täällä :-)

   Poista
 3. Onnenpensaan avautuvat kukat ovat pieniä ihmeitä ja viikunan lehti on huikea. Bonsai-ruukut ovat hienoja, olen löytänyt muutaman kirpparilta. Siemenkylvöissä kuulun samaan huolettamaan koulukuntaan, onnistumiset ovat sitäkin juhlavampia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria. Ihana kuulla toisesta huolettomasta! Bonsairuukut ovat yllättävän näppäriä ja kauniita tietysti, kiva kun löysit niitä kirppikseltä. Onnenpensas on niin ihana, olen taas rakastunut...

   Poista
 4. Taas pääsin haukkomaan henkeäni....viikuna! Ihanaa! Minulla on oma mökki kasvatuksille;) sinulla on oiva paikka tuo veranto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit.älä nyt sentään hauko,sinäkin voit hankkia viikunan :-) ihanaa oma mökki kylvöille, se onkin upeaa!

   Poista
 5. Hyvä meininki! Jo tätä lukiessa pääsi ihanaan puutarhatunnelmaan. Minäkään en jaksa noita kylvöhienouksia. Jollei karulla meiningillä siemenet idä, eivät ole meikäläistä varten ;O).

  VastaaPoista
 6. Kiitos Satu. Mukava kuulla sukulaissielusta kylvöjen suhteen :)

  VastaaPoista