lauantai 28. helmikuuta 2015

Puutarhatöissä

Viikonloppukimpussa ojanpientareelta löytyneitä pajunkissoja ja vanhoja neilikoita. Yleensä en raaski poimia pajunkissoja luonnosta, ovat kuitenkin kauneimmillaan siellä...

Juhlistin kuukauden viimeistä päivää puutarhatöin ja se tuntui uskomattoman ihanalta. Vanhan kylmämuurin restaurointiprojekti on käynnissä. Loppupään sortuma täytyy korjata, mutta sitä ennen olen kitkenyt rikkaruohoja kivimuurin rakosista. Siinä hommassa pitää olla rauhallinen,lopetan aina heti kun alkaa tehdä mieli kiskoa kaksin käsin. Kivien väleissä kun kasvaa metsämansikoita, orvokkeja ja muita pikkuperennoja ja tahdon säilyttää vanhat ja sammaleiset kivet patinoituneina. Tuntuu vähän kuin tekisi arkeologista työtä.

Tässä alla on kasvihuoneen vieressä oleva kevätkukkapenkkini jossa kasvaa esikoita, vuokkoja, sipulikukkia ja tulppaaneja.
Yritän nyhtää perennojen sekaan kasvaneet heinät pois. Hirmuinen homma (ja toisaalta hirmuisen ihana). Hopeahärkki on niin upea heti keväälläkin. 
Olen siirtänyt Hopeahärkkiä myös kauhurinteisiin
Esikot valmistautuvat keväiseen kukintaansa
Käsityönä siistin myös kuunliljapenkereen reunukset. Jätän aina kuunliljojen lehdet maatumaan ja pilkon kuihtuneet kukkavarret sekaan. Jos vain on multaa saatavilla niin lisään sitä lopuksi päälle. 
Irikset nousevat siellä täällä, päivä päivältä suuremmiksi
Valkotäpläimikän ruusukkeita
Kun siivoilin ja keräilin risuja & kuihtuneita perennanjäämiä pois niin löysin niiden alta vastapuhjenneita Kurjenpolvien lehtiä. Söpöjä.
Pionit kurkistavat
Tähtimagnoliassa näkyy hieman valkoista nupuissa, oikealla puolella vielä nuori Keltakaneli -omenapuu josta toivon joskus tulevan poikieni teinivuosien ikkunasta karkauspuu, suoraan sen yläpuolella on heidän makuuhuoneensa ikkuna.
Siistin myös pikaisesti talon seinusta kiveystä, kerään risut ja lehdet aina käsin
Kuunliljapenkereen päässä Rusokirsikka  ja perennoja, leikkelin pionien varret pois, 
Kuistilla Pikarililja alkaa muistuttaa hiljalleen yhä enemmän käärmettä, hui

Kiertelin muutenkin puutarhassa keräämässä ideoita ja samalla silmäilen sopivia paikkoja ensi syksyn sipulikukille. Ajattelimme myös tehdä kunnollisen kompostinurkkauksen leikkimökin taakse. Sellaisen aidatun jossa järjestelmälliset paikat eri jutuille. Siis täysin vastoin normaalia epäjärjestelmällistä luontoani, yritän kovasti muuttua. Aion siirtää lämpökompostorinkin sinne keväällä.  Tämän illan aion kuluttaa Taimimoisiossa ja muissakin nettikasvipaikoissa ihailemassa kasveja. 

16 kommenttia:

 1. Mikäpä tuon mukavampaa lauantaipuuhaa :-)

  VastaaPoista
 2. MItä ihmettä! Puutarhasi näyttää ihan hirmuisen keväiseltä jo! Ihanaa! Lienet jo haastettu 5 kysymystä- haasteeseen, mutta blogissani olisi sinulle kuitenkin vielä yksi haaste. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ihana Laura haasteesta! Vastaan siihen pikimmiten! Onneksi on jo tosiaan keväistä..

   Poista
 3. Käsittämätöntä että jossain voi jo kitkeä. Ei pysty ymmärtämään, vaikka eteläisessä Suomessa itsekin ollaan. Teillähän on todellinen kukkiva muuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati. Täällä on satanut vettä ja lämpötila pysytellyt plussalla pari viikkoa. Nyt en tiedä missäpäin itse asut, mutta eiköhän siellä ihan pian pysty :)

   Poista
 4. Ajatella, helmikuun loppu ja pääsemme jo puutarhatöihin! Meilläkään ei ole lunta oikeastaan enää ollenkaan ja eilen siistin metsäpuutarhaa. Vanhat kuuset roskaavat hurjasti, mutta kun maa oli vielä kohmeessa, oli helppo otta jopa vähän haravallakin.

  Tuo vanha kivipenger on hieno, ihanasti sammaloituneita kiviä ja kivien välistä pilkottavia pikku perennoja! Kivityöt
  ovat mukavia, voi kun saisi jostain kivenjärkäleitä, niille olisi käyttöä. Nyt onkin hyvä kitkeä heti rikat pois kun se vain on mahdollista.

  Kompostisuunnitelmat kuulostavat hyviltä, meidänkin pitäisi keksiä parempi ratkaisu puutarhajätteille; tällä hetkellä kerään kaiken isoon kasaan pihan perälle ja se ei ole kovin kaunista katseltavaa!

  Ihana käärme-pikarillja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria. Onneksi pääsemme jo pihahommiin, jipii. Ihanalta kuulosti tuo metsäpuutarhasi raivaus, kävinkin jo kommentoimassa. Tehkää teillekin kompostointinurkkaus? Saisipa tosiaankin ison kasan kiviä jostain. Mutta itse olen pikkuisen huono kivitöissä tosin.

   Poista
 5. Voi että meillä on vielä ihan liikaa sitä inhottavaa valkoista;( Vaan onneksi routaa ei ole kuin nimeksi! Huomasin sen kun tökin keppejä viime vuonna istutettujen havujen suojauksia varten. Joihinkin kohtiin kepit upposivat ihan helposti:)
  Täytyypä itsekin käväistä jossakin vaiheessa noissa nettikaupoissa ainakin kuolaamassa!!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Minna. Toivon, että lumenne sulavat pian. Nettikaupat ovat ihania kasvinälkään...

  VastaaPoista
 7. Voi hurja! Ollaanko samassa maassa? Meillä on puoli metriä lunta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Voi kun teidänkin lumenne sulisivat pian pois! Peukutan täällä!

   Poista
 8. Tuo hopeahärkki on kyllä upea! Minulla se ei menestynyt :/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Voi että, miksei menestynyt? Jos kokeilisit uudelleen hiekkamullassa?

   Poista
 9. Minäkin päivittelen tätä maamme monimuotoisuutta. Ihana seurata teidän etelässä asuvien kevätpuuhia! Hui, teillä on käärme terassilla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. Ihana kun jaksat seurata, kiitos siitä :)

   Poista