keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Lauran viisi kysymystä

(Joskus olo on kuin tällä lakastuneella helmihyasintilla, osittain kukkaisa, mutta toisaalta aika räjähtänyt..)

Sain Lauralta Paratiisinpalasesta ihanat viisi kysymystä, sydämellinen kiitos Lauralle!
(Juudakseen puhkeaa uusia lehtiä, on kiva kun kuistilla kasvaa puu)
(Leinikki on yhä sulostuttamassa kukinnallaan)
(Sain kaksi narsissiruukkua hyvitykseksi kun parempi puolisko hurautti istutusteni ylitse autolla. Toinen lajike on Apricot swirl ja toinen Ice king. Aiemmin ostettu Rip van winkle taisi kuivahtaa, nuput ruskettuvat. Olisiko ehkä saanut kylmää kuljetuksen aikana. Hypistelin itsekin kovasti myyntiin tulleita mukuloita, dahliaa ja sen sellaista, mutten ostanut mitään)
 
(Akileijoja...William Guinness ja joku pinkki lajike)

Sitten kysymyksiin..

1. Millä vyöhykkeellä puutarhasi sijaitsee, ja mitä haasteita ja iloja maantieteellinen sijainti aiheuttaa puutarhasi hoidossa
Pikkuinen puutarhani sijaitsee I-vyöhykkeellä. En aktiivisesti mieti vyöhykkeitä, yritän reippaasti kokeilla kaikenlaista. Yritän jonkin verran vaikuttaa mikroilmastoon tupla-aidantein ym. Olisi kiva kun ei oltaisi niin vyöhykkeittemme vankeja, ne tuntuvat kuitenkin aika sattumanvaraisilta arvioilta yksittäisten kasvien kohdalla. 
(Mustaherukan lehdet avautuvat maljakossa, odotin ihanaa tuoksua, mutta minusta tuoksuvat aivan kissanpisulta. No, kissaa ei meillä ei valitettavasti olekaan, onhan tämäkin jotain..)

2. Minkä haaveen toivoisit toteutuvan puutarhassasi?
Suurin (ja vaikein) haaveeni on tehdä puutarhasta yksityinen ja salainen paikka. Tontti on pieni ja talot sijaitsevat lähellä. Suurin unelma liittyy erääseen raja-aitaan ja ilkeään mummoon, mutta se on toinen tarina jo. Toisaalta tuntuu, että minulla on jo kaikki mitä tarvitsen.

(Lumikelloja nousee lisää, yksikään ei ole vielä avautunut kuitenkaan, jännitän yhä..)
(Tulppaaneja ja muita sipulikukkia pilkistää myös)
(Ja jotain muuta söpöstä josta en tiedä mitä on..hienon vaaleanvihreitä kuitenkin)

3. Mikä haave puutarhassasi on jo toteutunut?
Se, että olen ylipäätään onnistunut saamaan oman ma
apalasen hämmästyttää jatkuvasti. Köyhän perheen kasvattina ja vieläkään ei kovin rikkaana pääkaupunkiseudun asukkina tuntuu käsittämättömän ihanalta, että on tämä oma puutarha jossa saa touhuta. Hirveän penninvenytyksen ja säästämisen lopputulemana ostettu, en olisi uskonut, että onnistuu.  Konkreettisin haaveen toteutus on pergola ja ne monet kasvit joista olen tosi paljon ehtinyt vuosien varrella haaveilla. Hirveän moni unelmista on jo loppujen lopuksi toteutunut.
(Olen touhunnut sateisessa ja kylmässä puutarhassa aina kun ehdin, löysin irrallaan olevia perennoja kuten pikkutalvioita ja harjaneilikoita, keräilin niitä vähän ruukkuihin sisälle juurtumaan)

4. Mikä paikka puutarhassasi on paras rentoutumiseen ja haaveiluun?
Sellaista ei oikeastaan vielä ole. Enimmäkseen vaan puuhastelen ja tarkkailen. Puutarhakeinu on ehkä lähimpänä rentoutumispaikkaa. Joskus vanhempana tahdon ehdottomasti salaisen rentoutumispaikan. 
(Onnenpensaan kukinnasta sai pitkän ilon. Toinen viikko menossa)

5. Mikä on puutarhastelussa parasta?
Kaikki. Rakastan kaikkea puutarhaan liittyvää. Multaa, puita, kukkia, ihmisiä, eläimiä, kasveja, värejä, koristeita, kukkia, estetiikkaa!  On ihanaa seurata miten kasvit elävät ja muuttuvat.  Se on minusta maailman paras harrastus.

(Loppuun vielä kuva meidän upeista uusista sukista jotka voitimme Suvikummun Marjalta. Kyllä nyt toisen meistä kelpaa tehdä puutarhatöitä ja toisen nukkua lämpöiset villasukat jalassa. Näin hienoja sukkia meillä ei ole koskaan ennen ollutkaan)

Tahtoisin vieläkin lähettää aiemmin rustaamani kysymykset jollekulle vapaaehtoiselle uhrille, eikö kukaan suostuisi vastaamaan....en uskalla nimetä ketään kun kaikki ovat varmaan vastanneet monesti, mutta olisi niin mukavaa jos joku tahtoisi vastata kysymyksiini.

Viisi kysymystäni:
1. Minkä kasvin tahtoisit hankkia ensi kesäksi puutarhaasi/parvekkeellesi?
2. Lempipuusi? Kevyet perustelut?
3. Onko sinulla jokin unelma joka on mahdollista toteuttaa?
4. Lempiherkkusi?
5. Suosikkipuutarhakirjasi? Ja suosikkipuutarhalehtesi?

15 kommenttia:

 1. Ihania vastauksia Lauran ihaniin kysymyksiin! Ja kauniita ja hauskoja kuvia.
  Yritän vastata Lauran kysymyksiin tämän viikon lopulla, ja jos jaksat odottaa, vastaan ensi viikolla sinun kivoihin kysymyksiisi, kuvien kera... toivottavasti! Lempipuu, hmmm, siinä onkin miettimistä!
  Kaunista maaliskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Sara D.B. Erittäin kivaa jos jaksat vastata! Ei mitään kiirusta :)

   Poista
 2. Ihan samassa vaiheessa näyttäisivät siellä olevan lumikellot kuin meilläkin! Hieman jo äsken varovasti puristelin kerrotun lumikellon nuppua ja näin pilkahduksen sen sisällöstä, avautunee hetkenä minä hyvänsä;) Ellen nyt sitten rusentanut sitä innoissani:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Pikkuisen puristelit, hih :) Toivottavasti avautuu pian.

   Poista
 3. Ihanat kuvat ja vastaukset. Meillä on ilkeä ukki naapurissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Hih, meidän pitäisi yhdistää teidän ukki ja meidän mummi! Täydellinen pari olisi :)

   Poista
 4. Ihanaa, kohta pihalla jo kukkii! Ja tuo onnenpensaan oksahan on upea, sanoo sellainen puutarhuri, joka ei muka piittaa keltaisesta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni. Voi etkö tykkää keltaisesta? Minusta se on niin keväinen väri. makuasioita tietysti:-)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Ilostun kovasti jos vastaat haasteeseen!

   Poista
 6. Olet oikeassa, jo se että on oma maapala jota vaalia ja hoitaa on suuri ihme! Vai on parempi puolisko kaasutellut istutustesi yli, hyvä että ymmärsi tilanteen vakavuuden ja hankki jotain vihreää ja elollista korvaukseksi ;D
  Hauskasti verrattu myös tuohon helmihyasinttiin, minulla on ollut koko viikon aika ränsistynyt olo, mutta kevääntulo ja valo saavat silti mielen kukkimaan. Akileijat näyttävät kasvavan terhakkaasti, hienoa!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Maria. Minua jo pelottaa vanhainkotiin joutuminen sitten joskus! Joo, vaivalla juurruutamani pikkutalviot ja kevättähden sipulit olivat yhteenä sotkuna tiellä! Aion vielä kiristää otetta, tästä ei parilla narsissuksella selvitä hih! Nyt onkin jo kokoränsistynyt olo kuten hyasintillakin..toivottavasti viikonloppu tuo meille voimia...

  VastaaPoista
 8. Ilkeet mummot on....ilkeitä..höh.
  Mustarherukan silmut haisevat kissanpissalle...ja tiedän miltä pissa haisee, kun kissoja täältä löytyy.
  Sinulla on menestynyt moni arka kasvi hyvin, kannattaa siis olla ennakkoluuloton ja rohkea.
  Sukat on kauniita, Marja on monessa taitava.
  Hyvää tulevaa naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitos leenajapojat. Sinä tiesitkin kissanpisunhajusta, minulle oli ihan uusi juttu. Kiitos, on tääällä tosin moni kasvi kuollutkin....Marja on supertaitava kaikessa, en voi käsittää....

   Poista
 9. HUi sentään huomasin etten ollut laittanut mitään kommenttia tänne, vaikka olen kyllä käynyt lukemassa tämänkin postaauksen. Eli kiitos paljon ihanista vastauksista!

  VastaaPoista