sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Puutarhurointia sisätiloissa

Sadepäivää vietän kuistilla kukkien kanssa. Roosansävyisen Tähtimagnolian kukat ovat avautuneet.

Kun uupuneena tulee töistä kotiin, on huojennus avata kodin ovi ja kurkata kuistille. Siellä ne ovat, rakkaat kasvit, jotka ei oikeasti vaadi mitään (noo tai ainakaan joka ikinen hetki).  Kuisti on henkireikä. Perjantaisin jään aina hetkeksi sinne seisomaan ja hengittelemään, siitä laskeutuu viikonlopun viettoon parhaiten. 

Avautunut magnolia tuoksuu oikeasti päihdyttävältä, melkein kuin saippualta tai joltakin mitä en ole ennen tuoksutellut. 

Olen stressaantunut magnoliakuumeestani. Minulla on ollut kahdeksan vuotta puutarhassa yksi valkoinen tähtimagnolia, joka on kukkinut vasta kahtena viimeisenä toukokuuna. En ole suojannut sitä mitenkään, onneksi se on kuitenkin selvinnyt. Nyt ekalla taimistoreissulla pari viikkoa sitten repsahdin heti ostamaan sille toverin, tämän kuistilla kukkivan vaaleanpunakukkaisen tähtimagnolian (Magnolia stellata Rosean). Kohta pitäisi siis kuoppaa kaivaa. Näiden arkojen kasvien kanssa tulee aina väistämättä sydänsuruja kun ei voi tietää selviävätkö ne meidän pohjolan talvista vai eivät.


Onneksi on näitä takuuvarmoja kesäkukkia joiden kanssa ei tarvitse olla sydän syrjällään. Tuoksuherneet pitäisi ehkä latvoa. Välillä olen sen tehnyt, joskus taas en. Toisaalta en ole huomannut mitään eroa taimissa ja kukissa lopputuloksen suhteen. 

Kylvin eri pusseista eri värejä. Cupania (lila-punainen), ihan tummaa ja hempeitä värejä myös. 
Olikohan marraskuun pimeinä iltoina kun laitoin tämän Prismasta ostetun amarylliksen sipulin multaan. Ekaa kertaa kokeilin amarylliksen sipulin hyötämistä ja kukintaan meni siis melkein 5 kk. Täytyisi varmaan lukea ohjeet ensi kerralla. Nyt se kuitenkin kukkii hauskoin kerrotuin kukin. Lajike: White nymph

Syksyllä laitoin kellariin myös muutaman Kesälumipisaran ja nyt ne olivat avautuneet. 

Tsehovilainen huone kuten ystäväni tätä verantaa hauskasti kutsuu. Jotenkin tulee aina mieleen Wirginia Wolf ja puheet naisen omasta huoneesta. Tämä on sitten kai se minun huoneeni, vaikka onkin täynnä myös jalkapalloja, aseita (parit lasten konekiväärit pilaavat kyllä hieman romanttista tunnelmaa) ja monoja. Täällä ollaan nautittu erinäiset skumpat ystävän kanssa suunnitellen hänen parvekkeensa kukkaistutuksia. Ehdin melkein 10 vuotta yrittää tuputtaa jotain monivuotista kasvia lasitetulle partsilleen ja viimein propagandatyö tuottaa tulosta, hih. Ystävälläni on ihana parveke ja siellä kasvaa nyt kärhö ja pikkusyreeni. Siellä on niin viihtyisää. 

Viikuna odottaa kesää, samoin saniainen, vielä en uskalla viedä ulos, mutta pian

Neidonhiuspuu on kaunis. Luulen, että pidän tämän kuistipuuna niin kauan kuin onnistuu. Multatila on kyllä vähän mitätön tällä hetkellä.

Skimmia tekee uutta kiiltävää lehteä, joulukukkanen ainakin minulle

Luikeroa Ruusunätkelmää, ovat juuri itäneet. Värisekoitus pinkkejä ja valkoisia. 

Tämän ostin messuilta: Pelargonium Grandeur odorata rose eli ruusuntuoksuinen tuoksupelargoni, isokukkainen, siitä tuo grandeur ja kukan väri kai roosa?


Viime vuotinen Plantun pelargoninpistokas on kasvanut honteloksi kepiksi: Kronprinsesse  Mary (Tanskan kuningashuoneen mukaan), jännän kerrottu ja vihersävyinen kukka, itseasiassa tosi nätti

Tämän vuoden pistokas: Prins Nikolaj, ainakin kuvassa näyttää melkein Mårbackalta



Miniatyyrikokoinen kimppu puutarhasta: lumikelloja, scilloja ja orvokkeja. Tuoksu tulee kaupan päälle.

Ulkona on ihan harmaata ja sataa yhä. Sade tuli tarpeeseen. Kuurasin kasvihuoneen tiskiharjalla & kastelukannulla ulkopuolelta. Sisäpuolelle pitäisi vielä keksiä joku näppärä pesuidea. Olisiko teillä antaa? Nyt kaivan esiin multapussin ja alan kylvää jotain pusseista. 

Päivän viehättävin ajatus: aina on tilaa kukkapenkille. Vaikken vielä tiedä minne ja millainen se tulee olemaan, mutta jonain päivänä voi kohdassa missä kasvaa nyt heinää, ollakin kukkia. 

Iloista kevättä kaikille, eilen ennen nukahtamista toivoin kevättä erityisesti teille kaikille, jotka vielä kovasti odotatte kukkia puutarhoihinne

42 kommenttia:

  1. Magnolia on todella viehättävä. Toivottavasti se menestyy hyvin!
    Hyvä että propaganda ja väsytystaktiikka on tuottanut tulosta ja ystävälläsi on nyt kasveja parvekkeella. Hyvää kannattaa jakaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Ystävälläni on kyllä aina ollut kukkia paljon, mutta ei monivuotisia. Ajattelin, että olisi kiva jos niitäkin olisi :)

      Poista
  2. Mikä ihana kuisti ja kasvivalikoima. Ottaisin tuon kattauksen kotiini ilomielin. Viikuna on omallakin ostoslistalla tälle kesälle. On uskomatonta miten niihin kiintyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Viikunaa löytyy Kauppilasta ainakin, sieltä on omanikin. Kasveihin todellakin kiintyy kuten ihmisiin!

      Poista
  3. Sinulla on kyllä uskomattoman vihreä peukalo. :)
    Ihania kasveja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Kyllä minulla näitä kuoleekin aina välillä...

      Poista
  4. Miten suuri ja kaunis kuisti Sinulla onkaan. Ja se sisältää varsinaisia aarteita. Ihme, että maltat olla muissakin huoneissa.
    Kyllä magnolia on kevään kuningatar. En ihmettele, vaikka hankit toisenkin. Huonekuusikin siellä näyttää olevan. Neidonhiuspuuta kait kannattaa pitää vielä sisällä. Itse istutin ulos ja kuoli ensimmäisenä talvena. Haaveilen itse nyt viikunasta. Kun sellainen tulee vastaan, niin ostan surutta. Maryn kukinto on niin raikkaan värinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene ystävällisistä sanoistasi! Minusta tuntuu, etten uskalla ginkgoa ulos laittaa ollenkaan. Harmi, että ulos istuttamasi kuoli. Viikunan saisit Kauppilasta, sieltä ostin omanikin. Bornholm-lajiketta on.

      Poista
  5. Ihastuttava kuisti! Muutamat kiväärit nyt hukkuu sinne ihan hyvin..voisko niihin vahingossa kääräistä jonkun kärhön...
    Mikä kasvivalikoima ja vaalit niitä rakkaudella...ilmankos menestyvät. Hyvää puutarhastelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos leenajaipanat! Kiväärit todellakin sulautuvat hyvin joukkoon. Ihanaa puutarhastelua sinullekin

      Poista
  6. Voi kun sulla on ihanat nukahtamisajatukset <3
    Hihii, pelakuita, magnolioita ja kiväärejä! Naisen oma huone, todellakin. Tuolla nautit heti kotiin saavuttuasi, ihanaa. Suloinen tuo roosa tähtimagnolia, jos aiheuttaakin stressiä. Mulla on kaikki muut magnoliat kuolleet vuosien saatossa paitsi yksi japanin. Pentele. Enkä anna periksi, lisää on hankittava ja parempaa paikkaa mietittävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Naisella pitää olla oma huone, tai oikeastaan kaikilla pitäisi. Magnoliat taitaa olla aika vaikeita, en minäkään ole onnistu näiden kanssa kovin hyvin. Hienoa ettet anna periksi, oikea asenne!!

      Poista
  7. Ihan mieletön kuisti! Olen ihmetellyt, missä saat kaikki ihanuutesi talvetettua. Ei mikään ihme, jos tuolla hetken haluaa töiden jälkeen hengähtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Tässähän ne talvehtivat elleivät kupsahda, sitäkin tapahtuu. Kaikilla pitäisi olla oma hengähdystila :)

      Poista
  8. Eipä ihme, että haluat töistä kotiin saapuessasi viivähtää hetken kauniila kuistillasi. Itsekkin viihtyisin tuolla taatusti tovin jos toisenkin.
    Kaunis magnolia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Voisikohan kuistilla pitää avoimet puutarhat-tapahtuman, hih.

      Poista
  9. Hämmästyneenä aukausin postauksesi...hetken luulin, että magnoliat siellä on jo kukassa. :)
    Aivan ihana kuisti! Tuollainen pitäisi joka kuopsuttelijalla olla.
    Minäkin olen alkanut haaveilemaan magnolioista ja viikunapuusta. Magnolialle keksin jo paikankin. Katsotaan toteutuvatko haaveeni jo tänä kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Ei nyt sentään, sisäkukintaa vain. Sinun pitää hankkia magnolia! Onneksi niitä saa myös tosi edullisesti, noin kympillä. Toivottavasti istutat omasi jo kesällä!

      Poista
  10. Ihana kuisti! Eipä ihme jos siellä on kiva viivähtää töistä tullessa. Upea magnolia. Mukavaa sunnuntai-iltaa.

    VastaaPoista
  11. oi, miten ihana kuisti!
    ja niin ihania lempeitä kuvia :)

    VastaaPoista
  12. Kyllä sinulla on ihana kuisti! Jos nyt olisi mahdollisuus suunnitella unelmien talo ja puutarha, olisi puoliviileä, mutta valoisa kuisti, ehdoton kaiken talvettamiseen ja esikasvatukseen.

    Magnoliakuume taitaa olla tarttuvaa lajia. Olen yhtä jo katsellut. Työpaikan lähellä oleva kukkakioski on laittanut pari magnoliaa myyntiin. Mitenköhän tulee käymään, kun kävelen siitä lähes joka päivä ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Kuisti on kyllä hyvä talvetuspaikka. Ilman muuta hankit magnolian, kannatan sitä kovasti. Ihana jos vielä reitilläsi on :)

      Poista
  13. Voi miten ihana kukkakimppu! Ja tuo kuisti, oikea puutarhurin unelma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Kaikilla pitäisi olla kuisti tai vastaava.

      Poista
  14. Apua, mitä kaikkea ihanaa. Tuommoisella kuistilla unohtuu varmasti maalliset murheet. Tuo magnoaliakin, voi herttinen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello! Onneksi unohtuu murheet. Onkos sinulla jo magnolia, pitäisikö hankkia :)

      Poista
  15. Voi mitenkähän minun neidonhiuspuuni lopulta käy?! Ei siitä vielä oikein osaa katsoa onko eloa. Mustuneita oksia siinä ei kyllä ole. Ei auta kuin odotella. Pian voisin itsekin kylvää tuoksuherneet, vaan eipä kannata ehkä hätäillä, kun lämmittämätön kasvari olis kylvöksille antaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Kyllä sille varmasti hyvin käy, uskon. Odottelu on vähän raskasta kyllä. Minä kylvin tuoksarit vähän liian aikaisin.Kannattaa odotella.

      Poista
  16. Ny on tääläki oikee kunnon viherrys....meikälääsen naamalla :D Taivahalline kuisti. Iik, ku on makee! Ja magnoliat ja kaikki muukki. Tuaksuhernehiä pitää olla, mutten laita viälä kuukautehen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Älä nyt sentään kadehdi, sinulla on niin ihana piha. Joo laitoin liian aikaisin tuoksarit, hyvä jos odottelet vielä

      Poista
  17. Onpas sinun verannallasi omanlaisensa tunnelma! En osaa kuvailla sitä mitenkään. Ymmärrän hyvin, että tarvitset tuon paikan! Itsellänikin on joitakin vastaavia paikkoja, jossa käyn 'hengittämässä'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Ihanasti sanottu tuo tunnelma :) Sinulla varmasti se ihana mökki henkireikä ainakin?

      Poista
  18. Sinulla on aivan mahtava kuisti, jossa kasvit viihtyvät talvenkin. Ja kasvivalikoimistasi löytyy kaikkia ihania erikoisuuksiakin.

    VastaaPoista
  19. Kuistisi on kuin jostain puutarhaterapian oppikirjasta, en epäile hetkeäkään sen voimaannuttavaa vaikutusta! Ja miten paljon sinulla kasvaakaan siellä kaikkea ihanaa, tuo kukkiva magnolia on jotain taivallista, voi saisi tuoksun tänne saakka. Sain sinulta innoituksen ja nyt on täälläkin tuoksuherneet kylvetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! No ei nyt sentään kirjoista, mutta oma hengähdyspaikka. Kiva, että tuoksareita on tulossa siellä :)

      Poista
  20. Wau mikä puutarhahuone! Tuohan on kaikkien huonekasvien paratiisi kun on paljon valoa. Sinulla on ihana kokoelma kukkia, esim. tuota neidonhiuspuuta en olekaan nähnyt missään myytävän. Ajatella että ginkgoja on ollut olemassa dinosaurusten ajoista lähtien ja ovat vielä edelleen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri! Neidonhiuspuuta näin juuri Kaaren Prismassa noin kympin! Jos etsit.

      Poista