lauantai 30. heinäkuuta 2016

Kesäluontoa reissuilla

Gotlannissa oli horisontti kaukana ja koko maailma sininen

Puut eksoottisia ja maa kuiva kuin aavikolla, punaisten unikkojen pilkuttama

Aurinko poltti korkealla

Ja olihan siellä niitä ruusujakin

Ja tuulimyllyjä
Maailman parasta pehmistä, kuten aina Ruotsissa (olen softisfani). Tämä oli "liten".

Suomessa on joka kesä päästävä Tammisaareen-Fiskarsiin-Billnäsiin. Tammisaaressa käytävä kaffella Gamla stanissa ja ostettava torilta marjoja ja vihanneksia

Billnäs on kuin rähjäisempi versio Fiskarsista ja tunnen kelpaavani sinne. Fiskarsissa en voi mennä edes puotiin sisään huomaamatta hintalappuja tuotteissa joiden summat sumentavat silmät. Billnäsissä olen kuin kotonani, sinne tunnen myös itseni tervetulleeksi. Se on hieman vanha, historiallinen, rähjäinen ja kaunis. Tässä on Billnäs garden & bistro...ravintolasta viis, mutta vieressä on taimisto...jossa on pakko käydä kerran kesässä myös

Buddlejassa perhonen, kuinkas muutenkaan

Keittiöpuutarha portaiden alla, tuolla alhaalla virtaa Mustionjoki, tunnen historian havinaa

Konstailemattomia, tahattomia asetelmia


Tunnelmallinen Härkätien kahvila

Jotain näissä ruukeissa on sellaista, että ne ovat kiehtoneet minua lapsesta asti. Strömfors, Karkkila (Högfors), Fiskars, Billnäs...näissä herään aina haaveilemaan kesämökistä ja katkeroidun siitä, että miksi juuri minun pitää olla syntynyt köyhänä ja mennä läpi elämän sellaisena myös. Miten kulkea elämästä läpi katkeroitumatta?


Kotiin ei tahtoisi palatakaan, rinne taas murskana ja vettä tullut mittari täyteen parissa tunnissa. Muistoihin jää sadekesä 2016.
(Ja se Billnäsin taimiston ostos: Syyskaunosilmä (Coreopsis) lilan sävyisenä. Käsittääkseni hyvin vaikeasti talvetettava, mutta kokeillaan).

5 kommenttia:

 1. Tuonne Billnäsin olisi mukava mennä. Itsekin rakastan näitä vanhoja ruukin alueita, niissä on aivan omanlaisensa tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Suosittelen kyllä kovasti paikkaa ja uskon, että tykkäät :)

   Poista
 2. Onko tuo syyskaunosilmä vai ruusukaunosilmä? Luulen, että onnistut talvettamisessa. Ainakin minulla se on hyvin pärjännyt.
  Meilläkin rinne näyttää ihan samannäköiseltä aamupäivän ukkosen ja rankkasateen jälkeen. Täytyy kohentaa sitten, kun on taas inspiraatiota siihen puuhaan.
  Nuo ruukit ovat kiehtovia. Billnäsin taimistolla minäkin visiteeraan kerran kesässä. En sanoisi, että se on rähjäisempi kuin Fiskars. Se on pienempi. Siinä on ehdottomasti oma viehätyksensä. Usein me syömme juuri Billnäsissä. Se on jotenkin enemmän ihmisen kokoinen ja siellä viihtyy hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Lapussa lukee syyskaunosilmä, mutten tiedä tarkemmin? Kiva jos talvehtii! Ajattelin, että heti kupsahtaa. Harmi, että teidänkin rinteenne on muussina.

   Selitin huonosti, mutta tarkoitin sillä rähjäisellä Billnäsin kylänraittia verrattuna Fiskarsin puleerattuun. Taimisto on siisti. Paljon oli ruokailijoita siinä Billnäsin bistrolla. Ihana paikka.

   Poista
 3. Kesäreissu-postauksesi on jostain syystä jäänyt minulta lukematta, onneksi huomasin sen nyt. Ehkä Blogger taas kiukuttelee, eikä päivitä lukulistaa kunnolla.
  Mutta siis Billnäs, Fiskars ja Tammisaari, mitä ihania paikkoja! Fiskarsissa on hauska käydä joskus ja vierailla sievästi pukeutuneena Petri's Chocolate Roomissa sekä Butiken på Landetissa ja sitten palata kotiin ja vetää rähjäiset shortsit ja kumpparit jalkaan :D
  Harmi tuo teidän rinne :( Vesisateet saisi pitää nyt hieman taukoa.

  VastaaPoista