torstai 28. heinäkuuta 2016

Syysistutuksia


 

Luovuin kesästä ja nautin syysideoista ja ajatuksista (se on helpompaa nyt kun on ollut hellettä ja oikea kesä hetken). Kävin hankkimassa syksykukat, pelkäsin ettei niitä vielä olisi, mutta se pelko oli aivan turha. Hyllyt notkuivat jo syyskukista. Ei ihme, elokuu on nurkan takana, ensimmäinen syksykuukausi. Rakastan syksyä lähes yhtä paljon kuin kevättä (aloin muuten odottamaan kevättäkin innolla). Syksy on sadetta, kauniita päiviä jolloin aurinko lämmittää vielä poskea, kuumeisia hetkiä sipulikukkalistojen äärellä kynttilänvalossa. Kaamosvalojen virittelyä, syyskimppuja ja alkaa tehdä mieli glögiä. Jännityksellä odotan jo vuosikertablossan tämän vuoden makua. Ostin valkoisen ja tumman lilan hebet (tädykkeitä), syklaameja valkoisena ja tumman purppurana ja kylmän lilan sävyisen irlanninnummikanervan. Kokemuksesta tiedän, että irlanninkanervat menevät nopeasti kaupaksi, jos niiden kanssa aikailee niin saattaa jäädä ilman.


Syyskukat hyllyllä. Tilasin jo syksyn sipulitkin osoitteesta eurobulb.nl. Taisin jäädä siihen koukkuun. Yleensä veivaan ja harkitsen, nyt kävin kategoriat yksitellen läpi ja nakkasin tuotteet ostoskoriin ja vein tilauksen siltä istumalta loppuun. Olen siitä vieläkin shokissa, hih. Tilasin erityisesti aprikooseja ja siennan värisiä tulppaaneja, mininarsisseja, muutamaa erilaista helmihyasinttia, krookuksia ja syksyllä kukkivia myrkkyliljoja ja syyssahrameja. Jätin pikarililjat ja muut väliin tänä vuonna. Vaihtelu virkistää. Sisäänkäynnin luona on kausihyllyni, johon kerään kukkaset.

Tämä valkoinen hebe oli niin kaunis. Onneksi näiden hinnat olivat laskeneet (kävin hovihankkijalla Kukkatalossa ja Kaaren Prismassa, Helsingissä kumpainenkin)

Syksyllä kaipaan aina valkoista ja vahvempaa lilaa

Yhden Hopeatammenkin otin vaikka hautahommat tulevat mieleen.

Syksy ei tule ilman syklaameja, niiden tuoksu on niin hyvä. Ensimmäiset pakkaset tekevät niistä lötköjä, joten nämä kannattaa hankkia aikaisin. Näin niitä kaupoissa jo pari viikkoa sitten. 

Pistaasin sävyjä äitienpäivähortensiassa ja kokeeksi ostin yhden valkoisen punatähkän. Taimistolla oli aivan tolkuttoman paljon perhosia, niitä joutui hätistelemään pois kukista kassalla. Yksi amiraali ei tahtonut pois lilasta hebestä sitten millään, se oli pakko viedä kotiin asti. Perhonen kaupan päälle.

Kesäkukat siirsin syrjempään lukuunottamatta tämä kevään teemaväriyhdistelmää: haaleankeltainen kosmos ja lila verbena.

Minusta kausikukkasista ihanimpia ovat syys -ja joulukukat. Keväällä maasta nousee niin paljon upeaa ja kesällä kukkii muutenkin niin en kaipaa yhtä paljon kukintaa silloin. Kaivoin jo amarylliskirjan esiin. Kesän kasvihuoneessa viettäneet amaryllikset vien ehkäpä piakkoin kellariin pimeään joksikin aikaa. Lähempänä talvea etsin ne takaisin sisätiloihin ja alan kastella. Kukkivat varmaankin vasta kevätpuolella, mutta ei se mitään. Amaryllisten luontaiseen rytmiin kuuluu kukinta helmi-maaliskuussa. Eurobulbilta tulee myös perinteisiä joulutasetteja (uutuutena oli tuoksutonkin versio).

Tähkälaventeli kasvihuoneen luona on vielä kauniina, se kestää hyvin kuivaa

Totesin, että perenna-alet olivat alkaneet ja ostin kaksi aleperennaa. Tälläisen sinipiikkiputken

Ja syysasterin jossa on nuput. Lajikenimi unohtui. Mutta jospa tästä saisi viimein syksyllä kukkivan asterin pikkuiseen puutarhaan. 

28 kommenttia:

  1. Oletpa ollut tehokas, kun sait tulppaanitkin jo tilattua. Paljon kauniita kuvia, tässä pääsi jo itsekin syysfiiliksiin, vaikka yritän vielä välttää syksy sanan käyttöä. Se on jokseenkin vaikeaa, koska kaikki yleensä elo/syyskuussa kukkivat perennani ovat kukkineet jo pitkän aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka! No enkä ollut tehokas, soffalla makoilin laiskana ja naputtelin :) Joko nuo myöhäiset perennnat kukkivat sinulla, miten upeaa! Täällä ei vielä, sadetta vain..

      Poista
  2. Apua!!!
    Aivan ihania kukkia ja kasveja, mutta mä en vielä suostu, että ois jo syksy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Ei sinun toki tarvitsekaan vielä :) Minä vain pidän syksystä niin!

      Poista
  3. Pidän elokuusta ja syyskuusta puutarhassa. Punahatut aukeavat vasta. Lyhtykoisot ovat täysin vihreitä. Toivon, että tänä vuonna saadaan kaunis ja värikäs syksy, sillä viime syksy oli ala-arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla! Samis, niin minäkin :) Ihanaa kun on vielä niin paljon kukkivaa. Oliko teillä viime syksy huono, minusta se oli ihan tavallinen?

      Poista
  4. Älä puhu vielä syksystä; keskellä parasta kesää! Niin ainakin minusta tuntuu. Marjoja poimin ja hellettä piisaa. Kesähän se on, ja elokuukin on vielä kesää =).
    Mutta kivoja syyshankintoja olet tehnyt. Mullekin kelpaisi perhonen kaupan päälle. Vasta tänään näin ensimmäiset neitoperhoset, niitä tulikin sitten joukolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Niinhän se on ja pitääkin olla, toiselle kesä on syksy ja päinvastoin :) Voi että, perhosia on taimistoilla aivan valtavasti, suosittelen pikavisiittiä sinne!

      Poista
  5. Nyt olen sanaton, voi ystäväni, elokuu on kesäkuukausi ja syyskuu ja melkein lokakuukin, sitten tulee muutama joulu ja välikuukausi kirjallisia töitä varten (ja kynttilöiden katselua varten myös) ja sitten alkaa kevät, noin helmikuulla...ei vielä ole syksy lähelläkään, kypsyvä kesä on meneillään!!!!!!!

    Kiitos tuosta osoitteesta, sipulikukista olen alkanut haaveilemaan jo myös, niitä tarvitaan aika paljon!

    Upeita kukkia kuitenkin olet hankkinut ja ihania asetelmia upeassa värimaailmassa, siis kypsän kesän kukkia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Saa olla sinulle toki kesäkuukausia, itse vain koen toisin :)

      Tuolla eurobulbilla on kiva valikoima, postikulut vain yksin tilatessa ikävän kovat, 15 e. Jos saat kimppaan muita niin säästyy.

      Poista
  6. Mitä, syysistutuksia? GLÖGIÄ??! :-D
    Mutta hmm... niin, sipulikukkakausi alkaa, se on kiva. Siennan sävyiset tulppaanit kuulostavat upeilta! Siitä tuli mieleen, että joku Brown Sugar tms.-niminen tulppaani oli ihana blogeissa keväällä, sitä täytyy hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Kyllä vain -tykkään syksystä ja glögistä erityisen paljon :)

      Brown sugaria oli tuolla eurobulbillakin, olisin muuten kysynyt sua kimppaan, mutta luin joskus, että tilaat toisella sakilla.

      Poista
  7. No voi sun kanssas! :D
    Meillä on täällä vielä ihan keskikesä, ainakin puolet kesästä on vielä edessä! Juuri totesin omassa postauksessani, että elokuu on KESÄkuukausi :D Joskus syyskuun loppupuolella alkaa loppukesä..... Honkkarissa oli eilen tarjouksessa minisyklaamit, katsoin, että onpa suloisia. Pystyin vastustamaan niiden houkutuksen, niin ovat syyskukkia!
    KESÄlomareissulla syyskuun loppupuolella olen ajatellut hankkia kukkasipuleita Rruotsista, Zetasilta ja Rosendals Trädgårdista. Niissä on ihania erilaisia sipuleita. Viime syksynäkin ostin, mutta niille kävi viime talvena vähän huonosti. Mutta ei lannistuta, uusi yritys tänä syksynä, jossain kaukaisessa tulevaisuudessa :)
    Tänään ostin kaupugilta kansainvälisiltä markkinoilta hollantilaiselta kukkamyyjältä ihanat Isot tummanlilan kallan ja kukontöyhdön ja valkoisen liljan. 7.50/kpl. Ihan ovat kesäkukkia.
    Hyvää syksyä kuitenkin sinulle ja ihania syysideoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Meitä on niin moneen junaan :) Minusta on jo niin syksyistä.

      Kivat nuo kukkasipulihankinnat reissusta! Toivotaan parempaa talvea nyt!

      Jännältä kuulostavat nuo markkinahankintasi, toivottavasti esittelet blogissa :)

      Poista
  8. Oi, minäkin haluan ostaa kukkia perhosilla.

    Minä vasta mietin ja teen listaa, että mihin kaipaisinkaan väriä keväällä. Onneksi sipulikukilla voi saada apua jo ensi kevääksi). On vähän sellainen fiilis, että tulen syksyn mittaan kaivamaan useampaan kertaan taas sipulikukkia maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Kukkataloon vaan, sieltä löytyy :)

      Sinun pitää nyt löytää ensi kevääsi teemaväri sipuliostoihin :) Niiden istuttelu ei ole koskaan turhuutta!

      Poista
  9. Kivoja hankintoja! Syysmietintöjä en haluaisi hyväksyä vielä ollenkaan :D
    Kaaren Prisman kukkatarjonta on ihan uusi tieto, vaikka siellä välillä pyörinkin. Onko ne siellä rauta- ja puutarhapuolella vaiko ruokapuolella?
    Täytyy tutustua myös eurobulbin valikoimiin, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Voi että, ei tarvitse vielä syksyä pohtia jos ei halua :)

      Kaaren Prismassa siellä ihan loppupäässä missä on kassat ja puutarhatarvikkeet, on myös niitä kasveja pikkuisen siellä terassin oloisessa tilassa. Varmaankin tarkoittamallasi rautapuolella.

      Poista
  10. Kyllä sen jo huomaa viilenevistä illoista, syksy saapuu ja sadon korjuun aika! Voi kuinka ihania syyskukkia olitkin hankkinut. Pitääkin hakea noita syklaameja, olen niihin niin heikkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Ihanaa, syksyä ilmassa :)

      Syklaameja näkyy nyt kaikkialla, tänään oli ihan ruokakaupassakin jo :) Ihana kun rakastat niitä!

      Poista
  11. Kauniita kukkasia olet hankkinut, mutta en minäkään vielä suostu ajattelemaan elokuuta syksykuukautena.
    Vaikka illat hämärtää uhkaavasti, niin paljon kesää on toivottavasti vielä jäljellä. Monet kasvatuksistani eivät ole vielä edes kukkineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Ei toki tarvitse :)

      Toivottavasti kasvattamasi kasvit kukkivat vielä!

      Poista
  12. Mullakin jo sipulitilaus mielessä, vielä täytyy kysellä mitä sisko ja äiti haluaa samaan pakettiin.

    VastaaPoista
  13. Kauniita kuvia hienoista hankinnoistasi!
    Kyllä, syksy on ihanaa aikaa. Valokin on niin kaunis (toivotaan siis monia aurinkoisia päiviä). Minä pidän erityisesti krysanteemeista. Syklaameja opin rakastamaan Italiassa: niitä saattoi pitää ikkunalaudalla (siis ulkopuolella) monta kuukautta... ja sitten olikin jo aikaa ostaa kevään ensimmäiset primulat. :)
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Syksy on paras! Ihana kun pidät myös! Krysanteemit ovat kauniita, niitä on nyt paljon kaupoissa eri kokoisina. Syklaameja voi tosiaan pitää sisälläkin tarvittaessa. Mukavaa viikonloppua sinulle myös!

      Poista
  14. Kauniit kuvat!
    Minäkin jo odotan syksyä.
    Ostin myös Syklaameja, mutta laitoin ne sisälle.
    Mukavaa päivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarin kotona! Ihana kuulla, että on toinen syksyihminen! Syklaamit sisälläkin ovat aivan ihania. Ihanaa päivää sinulle myös!

      Poista