sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Salainen lehtounelma

Viikonloppu hurahti vauhdilla. Satoi ja tuuli. Tykkään kovasti sateesta niin tunnelmoin ulkona minkä ehdin. Maa oli sulaa ja muhevaa. Pari uutta kiveä löytyi kiviprojekteihin. Vielä muutama iso lisää, kauhurinteen yhteyteen tulevat ja siihen yläpuolelle näen mielessäni jonkun kauniin, tuuhean pensaan. 
Olen hekumoinut yhä lehtikompostin parissa ja levitellyt sitä pitkin poikin puutarhaa. Tänne leikkimökin taakse on siis tekeytymässä pieni improvisoitu kompostinurkkaus jonne siirrän lämpökompsun ja lehtikompostikehikko vaihtaa samalla paikkaa. Aidanteeksi suunnittelen siirtäväni tuolla kulmassa ennestään kasvavan raparperin ja muutakin mitä vaan saan haalittua. 
Salaisen lehdon sisäänkäynti, mielikuvissani...
Leikkimökin taakse kasveja, köynnöksiä ...olen innoissani...Unelmoin vähän, perälle pieni penkki..mieluiten tuoksuvia kasveja jotka peittävät kompostin löyhkän...
Ennestään täällä ei kasva oikein muuta kuin rikkaruohoja. Ja syksyllä istutettu hopeanvärinen kartiovalkokuusi. Rusokuusamia kolme (kaksi roosansävyistä ja yksi valkoinen) ja yksi iso Kaarisyreeni. Niiden alla  kasvaa keltavuokkoja. Siirrän tänne kaikki vuokkoni ja tahtoisin istuttaa tänne myös orvokkeja (erityisesti pisamaista perhosorvokki Frecklesiä), paraatipenkistä siirtää tuoksumataraa, pikkutalviota. Syksyllä laitoin sipuleja tännekin. 
Rusokuusamat alkavat herätä kevääseen, ovat aina ensimmäisten joukossa tulossa lehteen
Kaivelujen tuloksena esiintulleita kiviä joita voi hyödyntää lehtoprojekteissa
Kokeilin huvikseni miltä kivet näyttäisivät reunuksena. 
Puutarhassa muutoin...Tuoksuköynnöskuusama öljyntäyttöä naamioimassa
Koristekirsikka Kanzan vaikuttaa ihan hyvältä kuunliljapenkereessä
Samoin pieni Kuriilienkirsikka, jossa pulleat nuput
Tähtimagnoliasta ei osaa vielä sanoa juuta eikä jaata. On ollut jääkylmiä pakkasöitä kevätpuolella
Tulppaaneissa alkaa olla melkomoiset varret ja nuput kurkistavat
Näsiässä ensimmäinen kukka avautumassa, kasvihuoneen vieressä
Mutta hui, ei kai vaan pääsiäispupu ole jäänyt ketun kynsiin, löysin ihan selvän pupun töpöhännän paraatipenkistä, nyyh
Kevättähdet taitavat olla seuraavat kukkijat
Ilahduttavasti löysin myös Harmaakäenkukkien lehtiruusukkeita, viime vuonna tuota lemppari shokkipinkkiä kukkasta ei näkynyt ollenkaan ja luulin sen jo häipyneen pysyvästi. Onkin kaksivuotinen.
Isosisko ja pikkusisko Irikset ovat kokeneet paljon yhdessä, lumisateen, pakkaset, vesisateen, tuulen...ylväinä kukkivat vieläkin
Sisällä haalin munakennot ja laitoin ekaksi kirsikanpunaiset Cerise-potut valoon

16 kommenttia:

  1. Voi sulla jo potut sievästi munakennoissa itämässä. Minäkin vähän kääntelin syksyllä perunamaalle kasaamiani lehtiä talikolla maahan ja paksut lierot siellä jo oikoivat kohmeista vartaloaan. ihana tuo lehtounelma, suunnitelmat ovat jo pitkällä. Pienten salaisten sopukoiden luominen on mielettömän jännittävää, tuonne leiikmökin taakse saa juuri sellaisen paikan. Ja näsiän ensimmäinen kukka on pieni unelma! Voi pupu raasu :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria. Lierot ovat siellä jo töissä, ihanaa. Salainen puutarha olisi ihana, yritän sitä kovasti. Ja sehän tarkoittaa, että tarvitsee lisää puskaa. Mikäs sen parempaa. Kiitos kannustuksesta!

      Poista
  2. Oi teitä onnekkaita! Lumeton maa ja vaikka mitä ihanaa näkyvissä. Kanzankin menestyy teillä? Se on aivan ihastuttava puu. Sinun puutarhassasi on jo toteutunut monta unelmaa.
    Olitpa löytänyt kauniita jouluruusuja (edellisessä postauksessa)! Minäkin ostin yhden Pretty Ellenin, mutta se on yksinkertainen ja aika pienikukkainen.
    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara. Meillekin tuli heti lunta. En oikein tiedä miten hyvin tuo Kanzan menestyy, noin viisivuotias on ja viime keväänä teki yhden kukan. Se olisi kyllä minunkin unelmapuuni. Ihanaa, että löysit jouluruusun! Messuiltako ostit? Yksinkertaiset ovat minustakin kauniimpia.Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Unelmilla on siivet :) Ihana on suunnitella uusia alueita<3

    VastaaPoista
  4. Ihana lehtounelma! Sieluni silmin näen kuusamat ja syreenit ja niiden alle syntyvät tunnelmallisen pikkulehdon tuoksumataroineen ja orvokkeineen. Sinulla alkaa olla huikea määrä erilaisia puuvartisia siellä! Kevät kiiruhtaa puutahassasi eteenpäin, näsiäkin jo pian kukassa, huimaa! -Tulee ihan semmoinen mullan ja kevään tuoksu nenään täältä! On hyvä että sataa, niin routa sulaa ja kevät tulee nopsempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura. Ihanasti kirjoitit! Olen kyllä kasvirohmu, tunnustan. Sinullakin on kaikkea ihanaa!

      Poista
  5. Nam, minäkin ostin tuota Ceriseä. Niin herkku nimikin! Ja jos tulee punaiset kukat, ne on niin kauniita. Nyt lupaan suojata perunapaikan verkolla, jotta kukkia pääsee ihailemaankin (ja saa myös satoa)!
    Ihana lehtoprojekti, kivireunus on tosi kaunis. Niin tunnelmallista!
    En käynyt tänään kurkkaamassa näsiää tuolla räntäsateessa, mutta ehkä siinäkin juuri ja juuri alkaisi joku nuppu tuolleen avautua. Eilen oli kyllä vielä selvästi supussa. Ja Helsingin kasvitieteelisessä on ollut kukassa jo kuukausi sitten!
    Ystävän vinkistä keräsin tänään muutaman kirsikanoksan maljakkoon sisälle, jospa kukkisivat pääsiäisenä. Vaikka kirsikkaa ei saisi keväällä leikata, mutta ehkä se ei koske ihan ohuita oksia, toivottavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Kiva kun ostit myös Ceriseä. Varmaan juuri iso merkitys missä Näsiä kasvaa, minulla tuossa kasvihuoneen kulmalla. Ja lajikkeissa tietysti eroa. Ihana, ihana tuo kirsikanoksa maljakossa!! Toivottavasti kukkisivat. Aina sitä muutaman voi ottaa...

      Poista
  6. Siellähän ollaan jo kovalla tohinalla puutarhapuuhissa, minä vielä haaveilen...ja kuljeskelen pihamaalla katsomassa kevään edistymistä. Lumikellot kukkii, ja muutakin vihreää näkyy;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni. Pihahommat kyllä tyssäsivät täälläkin kun tuli paljon lunta. Ihanat nuo lumikellosi :)

      Poista
  7. Huh huh kun sulla on jo pitkällä kevättyöt ja puutarhahaaveet. Lehto kuulostaa superkutkuttavalta ja kivet sekä mehevä lehtikomposti houkuttelevilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jori. Sinullakin on pitkällä hommat, huomasin :)

      Poista
  8. Ihanat unelmat, mitkä varmaan toteutuvat tulevana kesänä? Ja me saadaan nauttia kuvien kera niistä? Hyvää viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit. Ei ehkä vielä ensi kesänä, pikku hiljaa tosin ja toki vilautan tännekin. Hyvää viikkoa sinullekin!

      Poista