maanantai 11. heinäkuuta 2016

Ruusunpunaa & punaa & pari uutta perennaa

Kuivaan kesää talven varalle. Ulkonakin voisi vähän kuivatella. Pionit ovat roikkuneet tässä telineessä jo hetken ja kuivuneenakin ne tuoksuvat aika voimakkaasti, varsinkin tuo valkoinen duchesse. Kuistilla on herkullinen tuoksu.

Ruusuja ruusuja. Vaikka niitä kuoli viime talvena niin jotkut vielä jaksaa kukkiakin. Tämä on talon alkuperäisiä joten lajikkeesta ei ole tietoa. Usein leikkaan sen maljakkoon kun on niin täydellinen maljakkoruusu.

Neilikka kuin ruusu. Olen hulluna neilikoihin, tuoksu on mieletön...ulkonäöstä puhumattakaan. Mieluusti tuppaisin puutarhani täyteen neilikoita. Siitä puheen ollen ainakin niillä taimistoilla joilla itse käväisen usein, on tosi suppeat neilikkavalikoimat. 

Koristeomenoita, näistä saa kauniita syyskransseja. Syksy on jo mielessä. Rakastan syksyä, mutta talvi kauhistuttaa jo pienesti. Heti syyskuussa virittelen kaamosvaloja, unelmana olisi saada oikein tunnelmavalaistu puutarha tänä talvena. Pelkään pimeää niin.

Louise Odier kukkii yleensä pakkasiin asti, on kyllä lempiruusuni. 

Metsämansikoita on kaikki kukkapenkkini valloillansa, mutta niin saa olla. Lisäksi vielä siirtelen niitä lisää paikasta toiseen. Olen pienestä pitäen ollut hulluna niiden makuun (ja olen huomannut puutarhassa hyörivien pikkulintujen suussa näitä). Mummolassa kuljin pienenä tienviertä ja massuttelin ahomansikoita, jotka olivatkin ah vesakkomyrkytettyjä. Sairaalareissuhan siitä seurasi. Maailma vaan pyöri ympyrää monta päivää.

Marjat kypsyvät, ihme ettei ole vielä kelvannut linnuille. Olen leikellyt punaherukankin runkopuuksi ja annan lintujen syödä nämä. 

Harmaamalvikit kukkivat, kylvin näiden siemeniä kasan ja nyt en tiedä minne taimet tunkisin kun näitä on kukkapenkeissäni jo niin paljon

Näsiän kauniit kirkkaanpunaiset marjat, myrkkymarjat, eivät lie kelpaa kellekään

Mollie Rilestone -suloinen vaaleanpunainen tuoksuherne

Loddon Anna -Maitokello aloittelee kukintaansa


Ja lisää ruusunpunaa. Visiitti taimistolle ja uudet aarteet: purppurasilkkiyrtti (tarha-alpin eteen ainakin toistaiseksi) ja kerrottu Harmaakäenkukka (pergolaan toisen yksinkertaiskukkaisen kaveriksi), niin kaunis minusta. 
Ja teidän suosittelema pinkki preeria-angervo, jota olin jo aiemmin vähän harkinnut, kiitos vinkeistä (myös tarha-alpin eteen). Nämä kaikki ovat korkeita hujoppeja. Taimia ostan aina vain yhden kokeeksi, en viitsi rahaa kylvää hukkaan kun ei tiedä viihtyvätkö vai eivät, täällähän on siis aika kuivaa (paitsi ei tänä kesänä).  Jos viihtyvät niin voin harkita toisen hankkimista...Löysin myös ihanan uuden neilikan, josta olin haaveillut, kerrotun roosan pulskaneilikka Pispalan neidon.

Kuistille ostin talveksi ihanan eucalyptuksen. 

Suunnittelin jo vähäsen ensi kesän siemenkylvöjä. Seuraavaksi voisi siirtyä suunnittelemaan syksyn sipulikukkia. Suunnitelmia, suunnitelmia. 

22 kommenttia:

  1. Auts. Syksyn sipulit. Ei vielä. Paitsi olen minäkin niitä vähän miettinyt uusille (ja vanhoille) alueille. Säiden puolesta on tuntunut liiankin syksyiseltä. Pakko on ollut tarkistaa kalenterista välillä, että vielä ei ole syksy.
    Onneksi oman pihan mansikoita voi syödä ilman myrkytysvaaraa.
    Tuo Louise Oldier on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää. Pianhan ne kuvastot saapuvat :) Syksyltä kyllä kovasti tuntuu! Sanos muuta, tämän kynnyksen yli myrkyt ei tule.

      Poista
  2. Sairaalareissut ei ole mukavia. Voi sentään. Laukkoja pitää ainakin istuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Laukkoja listallasi, ihanaa :) Oli pelottava kokemus se mansikansyönti.ONneksi myrkyt nykyisin kielletty ainakin osittain.

      Poista
  3. Sairaalareissut ei ole mukavia. Voi sentään. Laukkoja pitää ainakin istuttaa.

    VastaaPoista
  4. Hauska keksintö kuivattaa pioneja kuistilla. Saa nauttia tuoksuista ja myös pioneista pidempään. Tuntuu, että pionien kukinta meni niin nopeasti ohitse.
    Itse en nyt suostu millään vielä ajattelemaankaan syksyn juttuja. Mielestäni kesä on vielä edessä. Niin paljon on satanut, että lämpöinen kesä on varmasti vielä tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Luin, että pioneja voi hyvin kuivata. Kesän tuntua sitten talveen :) Menihän se taas hurjan nopsaan ohitse. Toivotaan pikaista kesää!

      Poista
  5. Ihanaa vaaleanpunaista!
    Minustakin kesä on vasta alussa, mutta syksyn parhaita puolia voi jo hieman ajatella. Tunnelmavalot on yksi niistä. Pitäisikö teidän lisätä puutarhan ja pihan kiinteää valaistusta, jotta pimeys ei tuntuisi niin ankealta? Oikein unelmahienoja lyhtypylväitä talon ympärille? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Vaaleanpunaiskuumeesta kärsin :) Enemmänkin tarvitsisi valoja tuonne naapuriin ja kaupungin maille, sinen ei oikein voi :)

      Poista
  6. Aivan täydellinen tuo Louise Odier ja mikä väri. Kukkien kuivatus on mainio tapa säilyttää osa kesän kauneimmista kukkijoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Minustakin Louise on tosi ihana. Kuivatusyritys on kokeilu, saa nähdä mitä tulee.

      Poista
  7. Voi kamala tuota myrkkymansikkajuttua! Huh.
    Ja voi että, ostin viime vuonna tuollaisen kerrotun harmaakäenkukan ja se ei sitten selvinnytkään talvesta. Meni muuten myös pari syksyllä siirtämääni tavallista harmaakäenkukkaa. Niistä sentään on paljon siementaimia, mutta kuulemma tuon kerrotun siemenet ovat steriilejä. Nyyh. Täytyy etsiä uusi... Se oli todella hieno.
    Ihanat ostokset, ja jo pihalla vanhastaan olleet kukkijat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Onneksi vesakkomyrkyt lienee kielletty nykyisin. Eikös nämä olekin kaksivuotisia? Siementaimia sitten tekevät. Tosi huono uutinen jos kerrottu ei tee plääh. Rahaa palaa :)

      Poista
  8. Voi kamala, myrkkymansikoita! Onneksi nykyään ei enää taideta käyttää vesaikkomyrkkyjä, ainakaan siinä määrin kuin joskus. Vaan eipä enää löydy ahomansikoitakaan kovin yleisesti. Minullakin ne kyllä leviävät kukkapenkeissä.
    Talvi vei minun purppurasilkkiyrttini, sekä punaisen, että valkoisen :(
    Voin kuvitella sen ihan tuoksun kuistillasi. Pihalla on vielä muutama pionin kukka, pitäisköhän tuoda sisälle kuivumaan?
    Vai syksyyn sinun ajatuksesi jo karkaavat, hui sentään! Onhan kasvarissa kiva istua iltaa kynttilän valossa, mutta ei vielä......
    Kivat ostokset, Pispalan neidon voisin itsekin hankkia, jos sattuu vastaan tulemaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Tosiaan vesakkomyrkytys on kielletty nykyisin, mitä mahtoikaan tehdä eläimille? Taitaa olla mansikat menneet samassa. Voi itku, purppurasilkkiyrtti kupsahti, taitaakin olla arka.

      On niin syksyiset ilmat, että tulee syksyolo.

      Pispalan neito oli Tommolan taimi. Ostin jotain Vuorelan taimiakin ja ajattelin sinua :)

      Poista
  9. Ihanat ostokset ja tuo Mollie on nin hurmaava kastehelmimekossaan<3 Omat tuoksarit ei edes meinaa vielä kukkia:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Kyllä ne tuoksuherneet vielä ehtivät, vielä kesää paljon jäljellä :)

      Poista
  10. Mahtavia hankintoja, kerrottu harmaakäenkukka on suloinen. Minäkin hankin yleensä vain yhden taimen ja sitten toivon sormet ristissä, että se lisääntyisi itsekseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Sinulla siis tuo sama säästöstrategia :) Hyvä juttu!

      Poista
  11. Kaunista, hempeää punaa, minunkin makuuni 😊 ja mitä löytöjä oletkaan tehnyt. Nuo ahomansikat ovat niin ihania, pitää siirtää niitä omaankin pihaan, jotta olisivat turvallisia syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Hempeää sen olla pitää :) Laita ihmeessä mansikoita puutarhaasi :)

      Poista
  12. Mää en oo tiennyt että pioneja voi kuivata, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista