keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Haaveissa violettia, purppuraa & lilaa


Muutamia uusia kasveija on taas hankittu, kukkivat parhaillaan. Tämä on Amerikanvuokko (Anemone multifida) jonka myötä tunnen siirtyväni valkoisesta kaudesta purppuraiseen. Hirveä himo kaikkeen violettiin, lilaan ja purppuraiseen. On kai henkisen kasvun väri. Violetti- nimi tulee tietysti orvokilta. Olenkin erityisen tykästynyt orvokkeihin tänä vuonna. Koskaan aiemmin eivät ole maaliskuussa ostetut orvokit olleet vielä kesäkuun puoltaväliä lähestyttäessä kauniita ja kuin uusia. On ollut niin koleaa. Istutin vuokon kasvihuoneen viereen jossa voi parhaiten ihailla sen kauneutta. Olen huomannut, että tunteella valitut istutuspaikat toimivat jatkossakin parhaiten.

Kevätmessuilta ostettu Blacky -verenpisaranpistokas kukkii nyt, se on aika kaunis. On ensimmäinen verenpisarani.

Tästä kukasta olin ehtinyt haaveilla talven pitkinä pimeinä hetkinä:  Verbascum phoeniceum 'Violetta'.

Istutin sen paraatipenkiin hopeisen keskittymän luo. Olisi kyllä kiva jos näitä olisi useampia, mutta aloitetaan nyt yhdellä. Viime syksynä istuttelin samalle alueelle valkoisia tulikukkia (Verbascum phoenicum Flush of White)Anelen, että ne kukkisivat tänä kesänä..olen niitä vähän arkaillut hankkia kun luin, että ovat kovinkin oikukkaita ja katoavat itsekseen. Muutoin olisivat kyllä ihan unelmakasvejani.

Moskovan kaunotar -syreeni on aika suloinen

Tähtimagnoliaan avautuu uusia kukkia vielä, varmaan kun on niin vilpoisaa


Valkoinen pihasyreenikin kukkii ensimmäistä kertaa, sillä on ikää jo yli viisi vuotta. Aika pitkään joutui odottamaan tällä kertaa. 

Aronialla on herttaiset kukat, aivan kuin pisamia

Akileijojen hurmuriaika on miltei alkanut, tämä on itsekseen tullut tumma kerrottu yksilö, hyvin kaunis mielestäni

Kaupan salaatit siirrän nyrsittyinä kasvihuoneen isoon paljuun ja ne kasvattavat uudet lehdet parikin kertaa

Tomaatit eivät punerru, on niin koleaa ja tuulista aina vain

Jännitän kovasti saataisiinko tänä vuonna ensimmäistä kertaa päärynöitä, kovasti ainakin pörisi kukissa niiden kukoistusaikaan. Löysin niin hyvän ranskalaisen päärynäpiiraan reseptinkin.

Aamuruskon haalenevat kerrotut kukinnot kuistin edustalla aamuauringossa

Hopa ja taivaansini, kukinta miltei ohi tältä vuodelta

Koristeomenat haalistuvat ja purppuraiset terälehdet putoilevat kiviportaille, hyvin romanttista

Pionit ovat hurjan korkeita kevätsateiden vuoksi, huitelevat Rusokirsikan korkealla olevien alaoksien tasolla...voi miten odotankaan nyt pionien kukintaa. Minulla kasvaa vain peruslajikkeita (joista pidän eniten) kuten vaaleanpunaista Sarah Bernhardtia, valkoista Duchesse de nemoursia, aniliinia Bowl of Beautya ja Punaisen lammen kultakala (joka kuvassa oli valkoinen punaisin viiruin, mutta luonnossa haaleanpunainen viiruin). Ostin viime keväänä Festiva maximan ja äidiltä sain tuntemattomia lajikkeita vanhan talon puutarhasta. Ne tuskin kukkivat vielä tänä vuonna. Odottelua tiedossa. Haaveilen vielä jonkun tummanpunaisen pionin hankkimisesta, mutta katson ensin nuo saamani lajikkeet kukkivana.

Cittarin kestokassiin tehty perunaistutus röyhyää yli äyräiden, mitenhän tälläinen mullataan? Saisikohan jo juhannukseksi uudet perunat...en muista vaan koska laitoin nämä multiin. 

Helmipensaan kukinta jatkuu pergolassa, pienempikin puska aloitti kuunliljapenkereessä, kuva tässä alla
Mantelikirsikan kukinnasta nautin ehkä eniten, se on niin kaunis kaikella tapaa. Pieni ja hento, valkoinen ja kerrottu. Adjektiivit loppuvat kesken. 

16 kommenttia:

 1. Upeita kuvia. Sulla on pian tomaattisatoakin tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Jospa tomskut joskus punastuisivatkin. Lämpeni vihdoin :)

   Poista
 2. Sinulla on samanlainen pionimaku kuin minulla :D. Minullakin Sarah Bernhard ja Duchesse oli ensimmäiset pionihankintani. Minua kismittää valtavasti kun puutarhuri vahingossa ajoi leikkurilla vanhan tädiltä saamani pionin päältä :(.

  Kaunis tuo purppurainen tulikukka! Se varmaan tekee pikkutaimia ympärilleen, etköhän saa niitä sitten enemmänkin penkkiin. Hauska muuten tuon verenpisaran musta, hörhelöinen alushame :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eilmeri! Meillä on siis hyvä, yhteinen maku! Kauheaa tuo pioninleikkuu, mutta kyllä se varmasti nousee sieltä vielä. Täytyy toivoa, että tulisi lisää kavereita tulikukalle, vai häviääkö koko ihanuus kokonaan...verenpisara on tosi jännä! Ja minä olen aina ollut immuuni niille, nyt taitaa polte iskeä :)

   Poista
 3. Hei onko tuo ihan tavan marja-aronian kukintaa? Ompa kaunis! Eiköhän teille päärynöitä ole tulossa, niin mukavasti kukkapohjat ovat turvonneet<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Luulisin, että ihan tavallisen aronian, sain puskat naapurilta niin en tiedä tarkemmin. Toivottavasti päärynät jaksaisivat kasvaa loppuun asti. Ihanaa.

   Poista
 4. Oi kun ihanat hankinnat! ;-) Vieläkin koen kauhunväristyksiä siitä, että taimesi olivat kaatuneet autoni takakontissa. Onneksi ei menneet upeat kukkavarret poikki!
  Mulla on valitettavasti erikoiset tulikukat aina hävinneet. Joskus ovat kukkineet parinakin vuonna ja sitten ei enää nouse lehtiä. Pitäisiköhän kerätä tuosta siemenet, varmuuden vuoksi, ja idättää ne astiassa että varmasti saa siementaimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Sinä kai leikkasit heti kukkavarret kotona ;) Tuota just pelkään, että tulikukat jättää ja pettää. No, kaikkea pitää kokeilla!

   Poista
 5. Niin paljon kaunista ja herkkää. Minulla oli viime kesänä pionimania. Tänä vuonna odotan jännityksellä parin uuden kukintaa. Parilla kestää vielä kasvaa ennen kukkimista. Vanhoista pihoista saaduilla on minulle erityinen arvo, vaikka ne olisivatkin niitä samoja lajikkeita, joita monet puutarhamyymälätkin myyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää. Oi pionimania! Täytyy tulla kurkkimaan mitä hankintoja teit. Vanhojen pihojen pionit ovat kyllä jänniä, nämä uudet ovat yli satavuotiaan talon puutarhasta joten odottelen innolla mitä mahtavat olla.

   Poista
 6. Onpa amerikanvuokko kaunis! Hyvää kesän jatkoa pikkuiseen puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma. Minäkin yllätyin sen kauneudesta, ihana. Iloista kesää sinullekin!

   Poista
 7. Ihanat kukkivat kuvat! Kaunis Vuokko ja kaikki muutkin! Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Iloista viikonloppua sinne myös!

   Poista