lauantai 20. kesäkuuta 2015

Yöttömän yön näyt

Juhannusruusu kukki villin kivipenkereen päällä. On onnea hipsiä puutarhassa keskikesällä. Seuraavaan kertaan on vuosi taas matkaa. Satoi ja paistoi vuorotellen ja ilma tuoksu kukilta. Hyvin romanttista aikaa. Yönkin valvoin, en tosin puutarhassa vaan sairaan lapsen kanssa.  

Nyt kun katselen tätä kivipenkereen päällä olevaa näkymää niin nolottaa kun arvostelin Loviisan avoimissa puutarhoissa joitakin hyvinkin luonnontilassa olevia puutarhoja...että vähän voisi kitkeä kai..pitäisi muistaa tarkistaa omat nurkat ennenkuin arvostelee muita. 

Kivipenkereen päällä voi siis lymyillä ja kurkistella alas kukkapenkkiin. Sinne on itsekseen kylväytynyt luonnonkukkia ja akileijoja, tietenkin huomasin ensimmäistä kertaa sinne menneen myös vuorikaunokin, kuinkas muutenkaan. En oikeastaan tiedä mitä teen tälle alueelle, siksi se saa rehottaa vapaasti toistaiseksi. Poikani kutsuu aluetta everestiksi. Hah.

Penkereen lopussa vasten naapurin kuusiaitaa tahdoin aikoinaan jotain vaaleaa joten istutin Laikkukirjokanukan, se onkin hieno pensas ja vielä helppokin. Kesällä kaunis kirjavuus ja talvella punaiset versot lunta vasten. 

Penkereen päälle olen istutellut kaikkea sekalaista istuttamisen ilosta (ja naapurinäkymiä peittämään), esimerkiksi kaksi tälläistä syntymäpäivälahjaksi saatua Holger-syreeniä. Kukinto on aika harva tällä, mutta syreeni on saanut nimensä Holger Tolppolan mukaan (jolla Tolppolan taimisto Espoossa), papparaisen joka on sieltä kotipuolestani päin..nostalgiaa..sainkin syreenit lapsuudenystävältäni jonka kanssa pyöräilimme pienenä ihmettelemään taimistoa.

Pihaa olen kiertänyt myötä- ja vastapäivään...pallovaahtera kasvaa kaariportin luona. Kiva ratkaisu puuhimoon kun ei tänne oikein täysikasvuista vaahteraa mahtuisi.
Kurjenpolvi Raven on hienon tumma, pergolassa aluskasvillisuutena kasvamassa

Kiinanlaikkuköynnös on saanut pinkin pilkahduksen lehteensä, pergolassa kasvaa sekin ja pullistelee kukkanuppuja

Pergolan sisäänkäynnin luona eri sävyiset heisiangervot kukkivat nekin pian. Ne kaksi oksaa jotka kevättalvella leikkasin maljakkoon juurtuivat hyvin ja istutin ne toukokuussa maahan. Näitä on siis aika helppo lisätä kotikonstein, ehkä. 

 
Suhteellisen anonyymi on Pallesorvarinpensas, kylläkin kaunis lehtimuodoiltaan ja pienet piperryskukat, mutta syksyllä leimahtaa herkullisimpaan punaan

Osa syreeneistä on kukintansa lopussa jo, kuten tämä Moskovan kaunotar, haalistuneimmillaan valkoinen

Jonkin sortin vartettu syreenipuu on muutaman vuoden takaa, lajikkeesta ei ole tietoa, kukkii ihan hennon vaaleanpunaisin kukin. Minusta tämä näyttää Syringa microphylla superbalta eli Pikkusyreeniltä. 

Siperiankurjenmukat ja päivänliljat kukkivat salaisessa lehdossa

Juhannusmorsian tänä vuonna: Kaarisyreeni

Punaviinin väriset kukinnot haalistuvat vaaleanpunaisiksi myöhemmin

Jalopähkämötkin normaalia korkeampia runsaasta sateesta johtuen, etualalalla vanhimpia keijunkukkiani, niitä persikkaisimpia

Vanhan skeittilaudan kukkasomisteet keskikesää juhlistamassa

Rakastan kuinka koristeomenapuut ovat varttuneet jo aika isoiksi, pergolan luona palvelevat jo pyykinripustustelineinä


Jäljellä on vielä odotus..pionit huojuvat kuunliljapenkereen päällä

Ja Rusokirsikan alla korkeampina kuin koskaan

Ruusuissa on ihania nuppuja. Kuvassa Louise Odierin nuppu, tummassa Austinruusussa Munstead woodissa useampia. Odotan, odotan!

Olen myös nauttinut oman puutarhan leikkokukista, kruunuvuokoista &

Juhannusruusuista

Kukkapenkitkin ovat aika villejä ja reheviä nyt. Pieni kartiovalkokuusi miltei hukkuu sekaan. 

16 kommenttia:

 1. Voi... minusta tuo everestisi näyttää oikein kauniilta! Mutta rakastankin juhannusruusua ja viidakkotunnelmaa... Siinä on ihanan rehevä ja vallaton henki.
  Ihanat syreenit ja leikkokukat ja kaikki! Arvaa: molemmissa antamissasi vanhoissa Lohjan-pioneissa on nuppu(ja)! Miten jännittävää. Vaikka kasvavat ihan lipstikan sateesta rääppyvien jättilehtien alla. Täytyy syksymällä siirtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Saila! Jännä nähdä mitä oikein niistä Lohjan pioneista tulee. Kestäviä varmasti nämä vanhat kannat jee.

   Poista
 2. Kauniita yöttömän yön näkyjä.Syreenit ovat ihanasti kukassa.

  VastaaPoista
 3. Kaunista. Tykkään tuosta laikkuköynnöksestä. Sain sitä pari oksaa ja yritän juurruttaa niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Äitini onnistui ainakin laikkuköynnöksen versojen juurrutuksessa, pitäisi toimia. Pidän peukkuja jotta saat laikkuköynnöksesi!

   Poista
 4. Meillä on hyvin viidakkomaista ja myös rikkaruohomaista.. Itse alkaa oppia ummistamaan silmänsä joiltain paikoilta ja odottamaan, että joku vuosi ryhdyn tuonkin alueen kimppuun.
  Kauniit nuo heisiangervot yhdessä.
  Paranemisia lapsellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Joo, turhaa stressiä ottaa pihahommista, niiden pitäisi olla etupäässä nautinnollisia. Kiitos paranemistoivotuksista!

   Poista
 5. Everesti on varsin viehättävä alue! Mä pidän tuollaisesta hieman boheemistakin, ei kaiken tarvitsekaan aina olla niin viimeisen päälle viivasuoraa. Pitääpä kurkata omaa laikkuköynnöstä, joko siinä ois vaaleanpunaista. Ihanan romanttisia näkymiä, varsinkin kaksi viimeistä kuvaa <3 Pieni korjaus: Syringa meyeri on pikkusyreeni ja syringa microphylla on pikkulehtisyreeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Kiva kun sinäkin tykkäät villeistä puutarhoista. Kiitos kovasti tuosta syreenien lajikekorjauksesta!

   Poista
 6. Ihanan rehevää ja kaunista! Minusta kaiken ei tarvitse olla niin vimpan päälle, vaan pieni huolettomuus tuo puutarhaan vaan luonnollisuutta ja rentoutta. Värikkäät heisiangervot ovat mahtavia yhdistellä muihin kasveihin, täytyykin koittaa lisätä niitä pistokkaista joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Joo ei pelkoa, että täällä ainakaan olisi viimeisen päälle. Luontoa ei oikeastaan voi edes kontrolloida. Heisiangervot vaikuttivat ainakin helposti lisättäviltä. Raportoin vielä kasvaako hyvin vai ei.

   Poista
 7. Ihania kukkia ja pensaita!
  Täällä ovat juhannusruusutkin vasta pienellä nupulla.
  Mukavaa uutta viikkoa ja pikaista paranemista lapselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Pian ne teilläkin kukkivat varmasti. Sielläpäin ollut lämmintä nyt? Kiitos paranemistoivotuksista kovasti!

   Poista
 8. Ihania tunnelmia ja miten kaunis on tuo eka kuva!

  VastaaPoista