torstai 2. heinäkuuta 2015

Heinäkuu


Heinäkuussa en yleensä istuttele vaan nautin vaan mieluiten puutarhakeinussa istuen tai makoillen. Mutta kävimme äidilläni ja sieltä tulee aina otettua mukaan kaikkea. Tällä kertaa tupas vaaleansinisiä Iriksiä, Puna-ailakkia & Sormustinkukkia. Irikset antoivat kyytiä Vuorikaunokeille paraatipenkissä. Olen myös riipinyt vuohenkelloja ohikulkiessani. Kuvat ovat äitini puutarhasta, minusta tuo vaaleansininen Iris on todella kaunis. Taustalla on jättimäisen iso päärynäpuu joka tekee aika pahanmakuisia päärynöitä. En ole ennen tykännyt kurjenmiekoista kovin paljoa, mutta nyt pidän.

Ja ruusukuumetta poden yhä. Sunnuntaina alkaa Helsinki cup ja haaveissa on pyörähtää pelien tuiskeessa Sofianlehdon taimistolla. En ole siellä koskaan käynyt, mutta haaveillut visiitistä pian kaksikymmentä vuotta! Käsittääkseni siellä on maan paras kärhövalikoima ja ruusujakin hienosti saatavilla.
Omat kesällä kukkivat kärhöt ovat aloittaneet, tämä on lautasen kokoinen & helmiäishohtoinen Snow queen

Lehdon uumenissa ryhmyisen Rusokuusaman alla Piilu kukkii

On ihana kuljeskella kaikkialla nyt kun ruusut kukkivat puistoissa, puutarhoissa ja jopa kehäteiden varsilla (tästä syystä kartan kurtturuusuja viimeiseen hengenvetoon, ne muistuttavat liiaksi koulun pihoista ja kurjista tienpientareista). Oman köynnöstävän ja tuntemattoman ruusulajikkeen olen päättänyt selvittää. Lainasin seitsemän ruusukirjaa kirjastosta ja nyt tuntuu, että lajike voisi olla Poulsen-ruusu.

Akileijojen ja syreenien kukinta on ohitse. Vähän haikeaa, mutta ei auta kuin katsoa eteenpäin. Pionit pullistuvat ja Jasmikkeet valkoistuvat.
Kameliajasmike 

Karkkimansikat punastuivat kasvihuoneessa, tuon ne päiviksi ulos amppeleineen päivineen
Salaista lehtoa suunnitellessani en ottanut lainkaan lukuun, että siellä ei tule kesällä juurikaan oltua. On siis satsattava aikaisin keväällä kukkiviin kasveihin, muuten se saa olla oman onnensa nojassa. Olin onnekas ja löysin valkoisen sinivuokon netistä. Tästä olin haaveillut hurjan kauan.

Ja kun en käynyt lehdon uumenissa niin meni Marketanpuistosta ostetun Tähtirotkokielon (Smilacina stellata) kukintakin ohitse, kuihtuneet kukkavanat vain löysin

Kivikossa Japaninvaahtera on kullanarvoinen: koko kauden samanlainen. Kivikossa tuoksuu neilikat, paras tuoksu ikinä

Uuden kukkavanan tekaisi vielä Purppuratulikukka, olen t ihastunut näihin kapeiden kukkavanojen kasveihin, ajattelin kylvää vielä ranskantulikukan siemeniä

Viinilaukan väri on täydellinen tumma purppura

Äidin puutarhasta Lohjalta: punalehtiruusu, ehkä kuvauksellisin ruusu mitä tiedän

Himmeä kuva, mutta talo on vanha ja samoin alppiruusu joka kasvaa kuistia vasten..romanttista

Ja ihana Kiinanlaikkuköynnös viihtyy järisyttävän hyvin

Kruunuvuokosta avautuu nyt aniliineja ja punaisia kukkia paviljongissa

Kurjenpolvia...Espanjankurjenpolvi Wargrave pink, pieni ja vaaleanpunainen

Puna-ailakit istutin everestiin

Kevätkurjenmiekkojen sekoituspussissa oli kesälajike, valkoinen

Pallohortensiakin aloittaa pian.

Tokmannilta ostin kolmen euron häkkyrän josta ajattelin tehdä pienen ruusutarhan. 

Tuntuu oikealta kesältä, heinäkuu. 

8 kommenttia:

 1. Ihana talo ja puutarha äidilläsi! Oikea kesäparatiisin näköinen.
  Vaaleansiniset siperiankurjenmiekat ovat aivan ihania. Kurjenmiekat yleensäkin, iirikset on sellaisia ;-)
  Hei, mitä lajiketta tuo purppuratulikukkasi on, omassani on paljon vaaleamman punaiset kukat, sellaiset vispipuuron väriset. Aivan ihanat nekin ovat, mutta oletin, että koko kennollinen on samaa lajiketta (ei pitäisi ikinä olettaa!). Mun lajikkeen nimi on 'Rosetta'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Äidillä on tuo röttelö ympärivuotisessa asumisessa. Tulikukka on Violetta, minäkään en huomannut, että oli kahta eri väriä. Mutta violettaa metsästin. Rosettakin on tosi kaunis.

   Poista
 2. Ihania kuvia! Mukavaa shoppailureissua Sofianlehtoon! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka. Jännää jos pääsen sinne Sofianlehtoon asti, odotan jo...

   Poista
 3. Minulla olisi ranskantulikukan taimia sinulle. Siemensi penkin ulkopuolelle varmaan tuhat taimea :) On se kyllä helppo kasvi kasvattaa siemenestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Nyt kyllä vähän kiinnostaisi kovasti, raaskisitko luopua osasta sadasta taimestasI???

   Poista