perjantai 31. heinäkuuta 2015

Perjantai-iltana

Varjot pitenevät, illat pimenevät, saapuu elokuu. Kynttiläkausi alkaa ja sisäkukkakausi myös. Istutin jo kasan rönsyliljan pistokkaita joita aion ripustella amppeleihin talvella. Jotta selviän taas järjissäni yhdestä kukattomasta ja pimeästä kaudesta. Perjantai-illat ovat elämän kultaa: itsekasvatettu tuoksuherneen oksa & roséviiniä (laseja kutsun "pappa 60 vee" -laseikseni, sain ne kerran joululahjaksi)

Elokuu ja marjat kypsyvät, Marjatuomipihlajienkin, Maistoin näitä enkä tiedä miksi ne nyt maistuivat pahalle, puumaisille kuin pienenä jolloin narskutimme orapihlajan marjoja. Yleensä olleet hurjan hyviä, nyt eivät linnuillekaan vielä kelvanneet. 

Koristeomenat kantavat hedelmää, pientä sellaista..Aamuruskon pikkukirsikkaiset

Aunenpäärynät punastuvat

Tuoksuherneet tuoksuvat ja uusia avautuu, ihanaa. Värit ovat ihan erilaisia kuin mitä kylvöpusseissa, mutta mitä väliä. Olen avoin kaikille väreille. Tämä taitaa kuitenkin olla Beaujolais. Punaviinin sävyjä.

Heleitäkin värejä on, kirkkaimmat tuoksuvat kuitenkin parhaimmalle, sen olen huomannut

Amerikanjuudaksenpuun kauneutta ihailen pelolla tietämättä millainen talvi on edessä

Mantsurian jalopähkinän lehdet ovat kuin palmulla, varjopenkin yllä. Allaolevat erikoiset lehdet kuuluvat Katviolle, jossa ei vielä ole kukkanuppuja

Pionit lähtevät uuteen kukintaan pienin kukkasin, tällä kertaa Virginiantädykkeiden seurassa

Syyshortensiat aloittavat elokuussa, tässä Limelight

Kesän rakkain yllätys ja ihanin ruusu on ollut New Dawn, en tiennyt sen olevan näin kaunis. Ihastuin tähän aivan valtavasti! Lehti kuuluu Vuorikärhölle, sekin on kaunismuotoinen ja aika tumma.

Avautuva kerrottu Kurjenkello Snövit on kerrotumpi kuin La bonne amie. Alun olen saanut postitse Ruotsista. 

Suihkussa käyminen on kerrankin juhlaa, avaan ikkunan ja tuoksutan! Jopa viimeisten  puusaunan pesän tuprutuksista olen selvinnyt ruusun voimin köhien ikkunanraossa. Kauneudessa on hurjan paljon voimaa.

Ja taas tuhlasin kukkaseen alessa: Rosa Helenae Lykkefund, köynnösruusu, halpa & ryvettynyt, mutta se hakee nyt paikkaansa ja kiertää useamman kierroksen kanssani puutarhassa. Kasvishoppailun suhteen olen ehkä kyltymätön.... Iloista viikonloppua kaikille  

26 kommenttia:

  1. On ollut kaikkiaan tosi kumma kesä. Mulla ei tuoksuherneet kasvaneet 10 senttiä suuremmiksi, kun yleensä tuet ovat tässä vaiheessa varsien ja kukkien peitossa kokonaan. Onneksi hänen monivuotinen sukulaisensa ruusunätkelmä ei petä vaan kukkii valtoimenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati. Outo kesä ollut kyllä. Voihan, harmi ettei tuoksuherneet kukoista. Minä tosin aina esikasvatan ne. Kukinta myöhästyi päivän normaalista.

      Poista
  2. Minunkin tuoksuherneet ovat vielä aika matalia. Vieressä kasvimaalla ruokaherekin epäonnistui pahemman kerran:( Ensimmäistä kertaa on mieleen hiipinyt ajatus luopua ainakin mansikkamaasta, sato on joka vuosi niin surkea :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Toivon mukaan tuoksarisi kukkii pian. Mansikkamaan kanssa pelehtiminen on kyllä työlästä, saa niitä kaupastakin..

      Poista
  3. Oi, pitääpä muistaa huomenna hakea kuohuviinipullo sunnuntaiaamua varten.....meillä sunnuntaiaamut ovat sitä mitä perjantai-illat sinulle...
    Hurmaavia tuoksuja sinulla on puutarhassasi, ruusuja, tuoksuherneitä.
    Äsken juuri olin perkaamassa varjopenkkiä ja huomasin, että minun katviossani oli jo nuput!
    Iloista viikonloppua ja elokuun alkua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja. Mukava sunnuntaiperinne teillä. Hienoa jos katviosi kukkii pian.

      Poista
  4. Minullakin on vuoden vanha marjatuomipihlaja, jossa on myös muutama marja. Suunnittelin maistavani niitä näinä päivinä, kun kaikki kehuvat niitä herkullisiksi. Ai, ne onkin pahoja...
    Tuollaisesta amerikanjuudaksenpuusta en ole kuullutkaan, se on tosi hieno.
    Ja mun tuoksuherneet ovat noin 25 senttiä korkeita ja kukista ei ole vielä tietoakaan. Mutta uskon, että elokuussa saamme vielä lämpöä ja kaikki ehtivät kukkimaan.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina. Marjatuomipihlajat ovat kylllä yleensä hyviä, olisiko sadekesä tehnyt tepposet. Tuoksuherneillesi toivon myötätuulta.

      Poista
  5. He-hee..! Naurattaa tuo "jotta selviän taas järjissäni...", itselläni on ollut ihan samanlaisia mietteitä viimeksi tänään, kauhistuttaa jo etukäteen se pitkä, pimeä kausi, mikä on taas kohta edessä. Kai siitä jälleen selvitään, kun haaveillaan vaan ahkerasti tulevasta kesästä. Ihania tuoksuherneitä! Helenanruusun tuoksuahan muistaakseni kanssa aina kehutaan kaikissa kirjoissa ja kansissa. :) Hurmaava tuo ikkunan vieressä kasvava ruusu!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KesäKukka. Aikamoista se talvi on kyllä. Helenanruusun tuoksu vähän epäilyttää hunajaisuudella. Hyh.

      Poista
  6. Minulla on ollut joskus New Dawn, mutta se ei jostain syystä menestynyt meillä. Pitäisköhän kokeilla uudestaan, jos olisi nykyään enemmän vihreää peukaloissa ...
    Upea tuo kerrottu kurjenkello! En edes tiennyt, että niitä on kerrottuja lajikkeita, minulla on ihan vaan maatiaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marietta. Voi harmi, että dawnisi menehtyi. Uutta vaan kokeilemaan. Kerrottuja olen nähnyt jossain taimistoissa, eivät taida olla kovin suosittuja vaan.

      Poista
  7. Oi tuo Helene-ruusu on sitten ihana! Olen kerran nähnyt kokonaisen huvimajan sen syleilyyn kietoutuneena, Kärsälän ruusutilalla. Ihana!
    Kauniita punaisia lehtiä, kukkia ja hedelmiä, ja roseeviini, ihana väriteema milteinpä! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Hih Kärsälän ruusutila, aika viehättävä nini. Kiva kuulla, että on mielestäsi hieno.

      Poista
  8. New Dawn on tosiaan hieno ruusu. Minulla se kasvoi edellisen asunnon takapihalla ja tuoksui aivan ihanalle. Sääli oli jättää se pois muuttokuormasta. Toivottavasti on vielä hengissä ja ilahduttaa seuraavaa asujaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta. Kauheaa jättää rakas ruusu. On varmaan uuden ihmisen ilona.

      Poista
  9. Upeat kukat! Mahtavan väriset herneet! Siirrätkö juudaksenpuun kuistille talveksi? Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit. Taidan jättää juudaksen maahan. Kuolee varmasti.

      Poista
  10. Kasvishoppailu on kyllä aika ihanaa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni. Se on ihan parasta. Muuta shoppailua inhoan.

      Poista
  11. Aww, olet jo aloittanut varustelukierteen talven pimeyttä vastaan :D. Ihanat tuoksuherneet, niiden väriloistoa ei ole voittanutta. Ja oho, vai aloitti pionikin uusintakierroksen teillä : O. Meillä kaikki nuput mätiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri. Talvi lähestyy pelottavasti. Harmi kun pionin nuput mädäntyi. Aika kosteaa on ollut.

      Poista
  12. Ihanuuksia! Niinpä, mitenhän sitä taas kestää talven ilman puutarhaa, tulee varmasti vieroitusoireita ainakin. Juudaksenpuu on upea, toivottavasti se talvehtisi! Tuoksuherneet ovat hienonvärisiä ja tuoksu tietenkin on mahtava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello. En kestä talvea mitenkään. Pitää varmaan kylvää nurmi olohuoneeseen.

      Poista